Duik op Nationale Archeologiedagen in het oudste badhuis van Nederland

Foto: Thermenmuseum Heerlen

Op de Nationale Archeologiedagen op 18, 19 en 20 juni hóórt het gewoon in je agenda: een bezoek aan het Thermenmuseum in Heerlen – met het badhuis als het oudste stenen gebouw van Nederland en volgens velen de Nachtwacht van de Nederlandse archeologie.

Na een lange ‘coronapauze’ is het museum sinds 5 juni weer open. Je valt er meteen met je neus in de boter: een nieuwe, ultra-realistische expositie ‘400 jaar baden’ brengt je 2000 jaar terug in de tijd, waarbij je je in een Romeins badhuis waant. Dankzij een nieuw en uniek looppad sta je bovendien met je neus bovenop de opgravingen in het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis.

Nieuwe expositie

De nieuwe expositie neemt je mee door de verschillende ontwikkelfasen van het badhuis: vanaf het ontstaan tot en met alle aanpassingen door de honderden jaren heen. Waarom werd het hier gebouwd? Wat gebeurde er, hoe werd het gebruikt, wie kwamen er door de eeuwen heen en waarom?
Nieuw is het gebruik van hyperrealistische technieken, waarbij je in een ronde ruimte staat en dankzij 360 graden videobeelden het idee hebt dat je live in het badhuis bent.

Ontdekkingstocht

Nieuw is ook de Romeinse ontdekkingstocht voor families. Loop en leef mee met de vroegere bewoners Lucius en Amaka. Ga op zoek naar het verloren fresco van Coriovallum, en help Lucius en Amaka om het fresco weer compleet te krijgen.

Coriovallum

Het Thermenmuseum vertelt het verhaal van de Romeinen in Coriovallum: de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.
Hier dwaal je door de restanten met 500 meter Romeins muurwerk en 2500 m2 vloeroppervlakte, met op tal van plekken verbluffende details die een prachtig inkijkje geven in het leven van de Romeinen in onze regio. Met exposities, een 3D-presentatie, films en Romeinse spellen.