Unieke verhalen over Kasteel Hoensbroek tijdens nieuwe Waterwandeling

Foto: Kasteel Hoensbroek | Historisch Goud

Je volledig onderdompelen in de rijke geschiedenis en fascinerende verhalen en anekdotes van Kasteel Hoensbroek, zonder dat je – vanwege de huidige coronamaatregelen – naar binnen mag. Kan dat? Jazeker kan dat, dankzij de nieuwe Waterwandeling die de bezoeker voor het eerst kan maken ter gelegenheid van de landelijke Dag van het Kasteel op Tweede Pinksterdag 24 mei aanstaande.

Wandeling rond het kasteel

Kasteel Hoensbroek is een écht waterkasteel: water is alom aanwezig. Het kasteel met zijn drie ophaalbruggen ligt in een moerasgebied, het broekland. Vandaar ook Kasteel Hoens-broek. Drie beken zijn verantwoordelijk voor de aanvoer en afwatering van al het grachtwater rondom het kasteel. De Molenbeek, de Caumerbeek (Auvermoer) en de Geleenbeek. Al met al de perfecte omgeving voor de nieuwe Waterwandeling rondom het kasteel, waarbij je als bezoeker via een speciale app (Spacetime LAYERS) op je mobiele telefoon de bijzondere kasteelverhalen kunt bekijken en beluisteren.

Eeuwenoude kasteelverhalen

Conservator Anne Rose Orbons laat je in een reeks video’s de eeuwenoude kasteelverhalen, anekdotes en legendes herbeleven. Zo leer je meer over onder andere het Pesttorentje bij het Kasteel, waar volgens de (foutieve!) overlevering mensen met besmettelijke ziekten werden opgesloten. Of over de herkomst van de naam Auvermoermannetjes, de mythische wezentjes die volgens oud volksgeloof je afwas in het water rond het kasteel deden.
Andere videoverhalen gaan over de waterval, de fundering van de middeleeuwse toren, de nutstuinen, de drakenmolen en natuurlijk het mooiste uitzicht op het kasteel middenin de droomvijver.

Wie een voorproefje wil, kan de clips op de website van het kasteel bekijken: https://www.kasteelhoensbroek.nl/wat-is-er-te-doen/dag-van-het-kasteel.
Hier vind je ook informatie over hoe je de app Spacetime LAYERS gratis kunt downloaden.

Wandelen kan elke dag

De waterwandeling start officieel op 24 mei en is vanaf die datum dagelijks gratis te lopen in de buitenlucht – je hebt geen entreekaart voor het kasteel nodig. Dus ook zolang het kasteel nog gesloten is kun je de waterwandeling lopen. Rond Kasteel Hoensbroek kun je overigens ook nog andere interessante wandelingen maken. Met name de themawandelingen over de legendarische Bokkenrijders zijn zeer aan te bevelen.

Bezoek het kasteel

Zo gauw Kasteel Hoensbroek weer bezoekers mag ontvangen, is het kasteelmuseum zélf ook zeer de moeite waard. Het kasteel verwacht weer te openen op 9 juni. Dat is onder voorbehoud want het kan zijn dat het kabinet anders besluit. In het kasteel herbeleef je de verhalen van de kasteelbewoners door de eeuwen heen. Een bezoek is een belevenis voor jong en oud. Ontdek de prachtige balzaal, de eetzaal met kotsgat, de kelders en de vele kasteelvertrekken. Volg de route in de kasteelbrochure of volg een spannende kasteelspeurtocht.

De geschiedenis van Kasteel Hoensbroek – één van de mooiste, best bewaarde en best toegankelijke kastelen van Europa – kun je dus interactief binnen én buiten (her)beleven.
Op de website www.kasteelhoensbroek.nl vind je alle informatie.

Reacties