Gemeente Heerlen sluit 2020 af met 1,7 miljoen positief

Foto: CCO Public Domain

De gemeente Heerlen sloot het jaar 2020 af met een positief resultaat van 1,7 miljoen euro.
Ondanks alle grillige gebeurtenissen vanwege de pandemie is het gelukt om het jaar 2020 af te sluiten met een gezonde financiële huishouding. De algemene reserve bedraagt 2,5 miljoen euro. Daarmee is ook het weerstandsvermogen weer op peil.
Het college heeft er dan ook alle vertrouwen in dat het deze opwaartse trend kan vasthouden en verder uitbouwen.

“We zijn als stad ontzettend ambitieus en willen volle kracht vooruit met ontwikkelingen die uniek zijn in ons land. Bij tal van initiatieven lopen wij ver voor de troepen uit en zijn daarbij ook nog eens financieel gezond. Daar zijn wij als college ongelooflijk trots op.”

Het resultaat past volledig binnen de afspraken die het college, bij de behandeling van de begroting 2019, met de gemeenteraad en de Provincie heeft gemaakt over een herstelplan voor de gemeentelijke financiën. Dat was nodig omdat het weerstandsvermogen onder de afgesproken grens kwam.

Goed gedaan

Wethouder Loek Damen van financiën (OPH): “Ondanks alle onzekerheden, waaronder natuurlijk corona, hebben we het goed gedaan vorig jaar. Beter dan verwacht eigenlijk. Afgelopen zomer zag het daar nog niet naar uit. Toen stevenden we nog af op een tekort van 10 miljoen. Ik ben trots op iedereen die eraan heeft meegewerkt dat we dat donkere scenario hebben weten te voorkomen”.

Pandemie

2020 gaat wereldwijd de boeken in als het coronajaar. En al snel werd duidelijk dat de pandemie grote invloed zou hebben op het huishoudboekje.
Net als veel andere gemeenten verkeerde Heerlen lang in onzekerheid over de financiële gevolgen. Er zijn heel veel kosten gemaakt, maar er kwam ook veel steun van het Rijk.
Een deel van die steun is nog niet uitgegeven. Het college reserveert dit bedrag om de negatieve gevolgen van de crisis te verzachten bij ondernemers en organisaties die veel schade hebben geleden.
Een eerste stap is al gezet met de toekenning van 1,9 miljoen euro voor de cultuursector.

Heerlen-Noord

De grootste opsteker in 2020 was het feit dat Heerlen-Noord, samen met 15 andere gebieden in het land, is aangewezen als stedelijk vernieuwingsgebied.
Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken is inmiddels gestart met het maken van een plan van aanpak waarin vooral veel aandacht wordt geschonken aan de leefbaarheid en veiligheid in dit deel van de stad.

Het Gasthuis

In april kondigde het college aan dat Heerlen, samen met het Leger des Heils, een nieuwe opvang voor zorgmijders gaat openen in een voormalig klooster aan de Gasthuisstraat.
Op deze locatie is plaats voor maximaal 30 personen die nu nog in De klomp verblijven. In het Gasthuis krijgen ze een eigen kamer; een plek met meer privacy en minder stress. Dat zou een positief effect op hun gedrag moeten hebben.

Intercity Heerlen-Aken

De directe intercityverbinding tussen de randstad en Aken staat al jaren heel hoog op het lijstje van het college. Daarom laat Heerlen geen enkele kans voorbij gaan om dit onderwerp onder de aandacht brengen in politiek Den Haag.
Zo ging er in september een brief naar het kabinet en was er in november een lobbygesprek met Tweede Kamerleden. De belangrijkste boodschap: Stop met dralen en zorg ervoor dat die verbinding er snel komt.

Via Traiana

De coronabeperkingen treffen de cultuursector heel hard. Voor het Romeinse verleden van de stad pakte dat iets anders uit. Gedurende het jaar waren er verschillende momenten waarop dat verleden letterlijk kwam bovendrijven. Het absolute hoogtepunt was de ontdekking van een deel van de ‘Via Traiana’ (de Romeinse weg van Xanten naar Trier) in de Coriovallumstraat.

Heerlen Inclusieve Stad

2020 was ook het jaar van de Lokale Inclusie Agenda.
Onder de noemer ‘Heerlen Inclusieve Stad’ is niet alleen gewerkt aan de fysieke toegankelijkheid van openbare gebouwen en de openbare ruimte. Het thema is inmiddels ook uitgebreid met de digitale toegankelijkheid van onze organisatie en het op weg helpen van inwoners die daar nog niet zo goed mee overweg kunnen.