Bestemmingsplan Cityplan Heerlen voor een sterk centrum

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het ontwerp van het bestemmingsplan Cityplan Heerlen.
Het plan komt in de plaats van een aantal bestemmingsplannen uit de jaren negentig van de vorige eeuw.
Met dit nieuwe plan wil het college het centrum versterken. Onder meer door het aantal vierkante meters winkels en kantoren te verkleinen en meer mogelijkheden te bieden voor wonen.

Het kernwinkelgebied en vier horecaclusters zijn de spil in het nieuwe plan. Daar ligt de nadruk op beleving en funshoppen. Winkelen, horeca en dienstverlening zijn de belangrijkste voorzieningen in dat gebied. Die moeten vooral overeind blijven en liefst nog worden versterkt. In de aanloopstraten blijven de mogelijkheden voor bestaande winkels en horeca zoals ze nu zijn. Wonen op de verdiepingen en dienstverlening kan in die straten nu ook al, maar ook wonen op de begane grond komt daar in de toekomst bij.

Wonen en leisure

In het plan geeft de gemeente ook aan de woonfunctie in het centrum te willen versterken. Niet door ongebreideld bij te bouwen, maar alleen op plaatsen waar dat past binnen het regionale en gemeentelijke beleid en met oog voor de behoefte. Met name de kwaliteit van woningen en het toevoegen van woningen voor bepaalde doelgroepen (zoals ouderen) speelt daarbij een rol.
Het Cityplan Heerlen voorziet ook in de mogelijkheid om leisure-functies toe te voegen. Ook daarvoor geldt dat initiatieven moet passen in de omgeving en in lijn liggen met de gemeentelijke plannen.

Anders denken

Wethouder Loek Damen: “Dit plan komt in de plaats van een aantal oude plannen. Sinds de jaren negentig is er veel veranderd en dat betekent ook dat we anders zijn gaan denken over bepaalde ontwikkelingen in de stad. Dingen die toen heel normaal waren, liggen nu misschien heel anders. Op deze manier kunnen we nieuwe initiatieven in gang zetten en ontwikkelingen stoppen, die we nu niet meer willen”.

Vanaf volgende week wordt het plan zes weken ter inzage gelegd in de publiekshal. Online is het plan in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl
Iedereen die dat wil kan haar/zijn mening geven over het plan. Daar waar mogelijk worden reacties in het plan verwerkt.
De gemeenteraad stelt het plan uiteindelijk definitief vast.