Zuyd Hogeschool: 2x ‘Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering’

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

De bacheloropleidingen European Studies en International Business van Zuyd Hogeschool behaalden deze week een ‘Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering’ (BKI).

Erkenning inspanning

Deze hbo-opleidingen hebben tot doel hun studenten optimaal voor te bereiden op het leven en werken in een internationale omgeving. Hun inspanningen werden afgelopen week beloond met het behalen van het Bijzonder Kwaliteitskenmerk Internationalisering. Het BKI is een officieel keurmerk dat door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) wordt toegekend aan opleidingen die binnen hun onderwijs veel doen op het gebied van internationalisering, en die zich op dit gebied aantoonbaar onderscheiden ten opzichte van soortgelijke programma’s.

De onderzoekers hadden met name veel waardering voor de kwaliteit en de internationale samenstelling van het personeel; dit onderdeel kreeg een excellente beoordeling. Zij waren erg onder de indruk van de inspirerende cultuur binnen de opleidingen, waarin internationale en interculturele activiteiten sterk worden gestimuleerd door het management. De opleidingen tonen met het behalen van het keurmerk aan dat ze een duidelijke visie hebben op internationalisering en dat ze deze visie ook vertalen in het gehele programma.

Internationaliseren is leren en doen

European Studies is met name gericht op meertalige bedrijfs- en overheidscommunicatie binnen Europa, International Business focust zich op het wereldwijd internationaal zakendoen. Voor de jonge professionals is het opdoen van zo veel mogelijk internationale ervaring tijdens hun studie van cruciaal belang. Met hun kennis van meerdere vreemde talen en hun interculturele vaardigheden op het gebied van business en communicatie leren ze internationale zakelijke contacten tot stand te brengen en te onderhouden. Deze competenties geven hen na afstuderen een streepje voor op de steeds verder globaliserende arbeidsmarkt.

Naast een internationaal studieprogramma met onder andere internationale stages en uitwisselingsprogramma’s en een zeer internationaal team van docenten, is voor opleidingen als deze ook een internationale samenstelling van de klassen van groot belang. Het behaalde keurmerk kan helpen om nieuwe buitenlandse studenten aan te trekken om zo de opleidingen voor alle studenten nog waardevoller te maken. In een ‘international classroom’ met studenten van vele nationaliteiten ervaren studenten elke dag hoe het is om in een internationale en multiculturele omgeving te functioneren. Op deze manier leren ze niet alleen over internationalisering, maar ervaren ze het ook in de praktijk.

In Nederland behaalden 37 opleidingen dit bijzondere kenmerk, waarvan 14 aan een hogeschool. Met het behalen van het BKI zijn de opleidingen European Studies en International Business de eerste binnen Zuyd met dit specifieke keurmerk.

Reacties