Rechtbank spreekt oppasouders vrij van doden baby Fabian

Foto: Rechtbank Limburg

De rechtbank in Maastricht heeft maandag een 36-jarige man uit Brunssum en zijn 33-jarige vrouw vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van baby Fabian uit Brunssum.
Volgens het Openbaar Ministerie heeft Robin O. op 11 oktober 2017 tijdens het oppassen de vijf maanden oude baby Florian door hevig schudden om het leven gebracht. Zijn vrouw zou volgens het OM vrijuit gaan. Maar de rechtbank kan niet vaststellen wie van beide oppasouders het kind om het leven heeft gebracht. Om die reden spreekt de rechtbank beiden vrij. Het OM liet direct na afloop van de uitspraak weten in hoger beroep te gaan.

Wat er die ochtend is gebeurd, toen het kindje overleed, is niet precies vast te stellen, aldus de rechtbank. Volgens de rechtbank verzwijgt één van de verdachten iets of verzwijgen ze beiden iets. Daardoor kan de rechtbank niet vaststellen wie van beiden het fatale letsel heeft toegebracht.

Het OM had eerder negen jaar gevangenisstraf geëist tegen O. Net als het OM concludeert de rechtbank dat het kindje is overleden door hevig geweld, zoals schudden en/of het toebrengen van stompen op het hoofd. Volgens het OM is dat O. aan te rekenen, omdat zijn echtgenote op het moment waarop dat gebeurde de honden uitliet. Maar de rechtbank kan dat niet met zekerheid vaststellen.

“Een van hen of beiden zijn verantwoordelijk”, aldus de rechtbank. “Maar als de rechtbank beiden zou veroordelen, zou mogelijk iemand die part noch deel heeft aan het gebeuren, veroordeeld zijn.”

“Dit betekent dat één van de verdachten iets verzwijgt of dat zij alle twee iets verzwijgen. De rechtbank kan echter niet vaststellen wie nu wat verzwijgt. Dit heeft tot gevolg dat de rechtbank ook niet kan vaststellen wie van de verdachten het fatale letsel aan Fabian heeft toegebracht, hoewel het wel één van hen geweest moet zijn. Het dossier bevat ook geen bewijs dat de verdachten het letsel samen hebben toegebracht. De rechtbank moet daarom allebei de verdachten vrijspreken van betrokkenheid bij de dood van Fabian.”

Volgens O. zou hun toen zesjarige jongetje het campingbedje waarin de baby lag omvergetrokken hebben waardoor het kind met het hoofdje op de grond viel. De rechtbank vindt dit ongeloofwaardig.

Volgens een deskundige van het NFI was het hersenletsel te ernstig om alleen door een val uit een bedje te zijn veroorzaakt. Hij hield het op een hevig schudden van de baby waardoor het kind is overleden. O. heeft volgens het OM vlak na het incident ook tegen de politie gezegd dat hij het kind geschud heeft met het hoofd omlaag. Later bagatelliseerde hij dit weer of ontkende hij dat.

De rechtbank legde de vrouw wel nog een taakstraf op van 60 uur. Dit omdat zij haar eigen zoontje op 18 september 2020 geslagen en geschopt heeft. De vrouw bevestigde dat en zei dat ze radeloos was als gevolg van de stress rond Fabian.

Reacties