Heerlens Heitje: digitale munt van en voor Heerlen

Foto: Creative Commons CCO

‘t Heerlens Heitje is de naam van het unieke Heerlens concept waarbij burgers worden beloond voor het doen van klussen in hun eigen buurt. Hiervoor verdienen deelnemers digitale munten – heitjes – waarmee ze vervolgens bij aangesloten Heerlense ondernemers kunnen betalen.

Wethouder Charles Claessens van Beheer & Onderhoud: “Met dit concept stimuleren de gemeente Heerlen en haar projectpartners op innovatieve wijze zowel burgerparticipatie als de lokale economie. Samen met inwoners en ondernemers houden we zo onze stad schoon, leefbaar en aantrekkelijk.”
Zaterdag 20 maart – op de eerste officiële lentedag – start een pilot met een aantal vooraf uitgenodigde bewoners en ondernemers uit de wijken Grasboek, Musschemig, Schandelen en Heerlen-Centrum.

Heerlens Heitje

‘t Heerlens Heitje werkt met behulp van blokchaintechnologie. Via een app kunnen inwoners kenbaar maken dat ze een klus willen uitvoeren zoals het opknappen van een bankje. De daarmee verdiende heitjes komen in een digitale portemonnee in de app. Van daaruit kunnen ze worden besteed bij de lokale ondernemers, om bijvoorbeeld iets leuks te kopen of een avondje uit.

Ontwikkeld in Heerlen

Heerlen is de eerste Europese gemeente die een digitale munt gebruikt om de lokale economie te versterken en burgerparticipatie te vergroten. Vanuit andere gemeenten is er inmiddels ook al interesse getoond. Claessens: “Het feit dat we de eerste zijn, betekent ook flink wat uitzoek- en regelwerk. Op juridisch en technisch gebied maar ook met betrekking tot belastingen. Daarvoor hebben we met de Belastingdienst, die heel constructief heeft meegekeken, een oplossing gevonden. Het heeft dus even geduurd maar nu zijn we zover dat we kunnen experimenteren op kleine schaal. Hopelijk kunnen we ‘t Heerlens Heitje daarna snel uitrollen over heel Heerlen.”

Samenwerking

‘t Heerlens Heitje is een initiatief van de gemeente Heerlen in samenwerking met centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad, CoTown, Brightlands Smart Services Campus, buurtorganisatie GMS, CBS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het project krijgt financiële ondersteuning van het fonds Urban Innovative Actions van de Europese Unie.
De pilot houdt rekening met de beperkingen door het coronavirus.