Schuldeisers mogen beslag leggen op 1000 euro zorgbonus

Foto: Romanakr | Pixabay

Instanties mogen beslag leggen op de bonus van 1000 euro voor zorgmedewerkers, zo heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland besloten in een kort geding. Wel is het volgens de rechter goed mogelijk dat een schuldeiser af zal zien van de beslaglegging ‘uit respect en waardering voor de zorg in deze moeilijke tijd’.

Bonus

Door een subsidieregeling van de Rijksoverheid konden zorgmedewerkers eind vorig jaar via hun werkgever in aanmerking komen voor een bonus van 1000 euro bij een uitzonderlijke prestatie in het kader van corona. Wanneer loonbeslag is gelegd op het inkomen van die zorgmedewerker is de vraag of dit eenmalige extraatje hier ook onder valt. De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders besloot het namens de beroepsgroep voor te leggen aan de rechter, samen met de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden en Sociaal Werk Nederland. Begin deze week is de uitspraak gedaan.

Apart beslag

Verschillende instanties, waaronder de Belastingdienst, hebben laten weten geen beslag te zullen leggen op de zorgbonus.
In zijn beslissing komt de rechter tot het oordeel dat een beslag in dit speciale geval is toegelaten. Een belangrijk argument daarbij is dat een meerderheid in de Tweede Kamer na de invoering van de zorgbonus tegen een beslagverbod was.

De bonus valt niet onder al lopende loonbeslagen en er zal dus apart beslag voor moeten worden gelegd. De rechter raadt de gerechtsdeurwaarders aan hierover contact op te nemen met de schuldeiser. Die moet dan de afweging maken of de zorgmedewerker het geld als waardering voor de bijzondere inzet zelf mag houden.

Reacties