Vaccinatiestrategie: Wanneer is wie aan de beurt voor vaccinatie?

Foto: Pete Linforth via Pixabay

Via een brief aan de Tweede Kamer publiceerde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het vaccinatieplan voor Nederland. De daarin opgenomen planning is onder voorbehoud omdat deze afhangt de goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins.
Via een zogenaamde ‘roadmap‘ is visueel en tekstueel duidelijk gemaakt wie wanneer aan de beurt is.
Onderstaand is een en ander samengevat.

Vaccinatiestrategie

  • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-onder­steuning tussen 6 januari en 1 mei met het vaccin BioNTech/Pfizer, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi op een aantal centrale locaties (via de GGD).
  • Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling tussen januari/februari en 1 juni met het vaccin Moderna of BioNTech/Pfizer in de instelling zelf.
  • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp) tussen 6 januari en half februari met het vaccin BioNTech/Pfizer in het ziekenhuis.
  • Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers tussen februari/maart en 1 augustus met het vaccin Moderna, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij de GGZ-instelling.
  • Thuiswonenden van 60-75 jaar tussen half maart en 1 september met het vaccin BioNTech/Pfizer op een centrale locatie (via de GGD).
  • Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar tussen eind maart en 1 september met het vaccin Moderna in een huisartsenpraktijk (via de huisarts) of thuis.
  • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie tussen eind februari en 1 september met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij de huisartsenpraktijk (via de huisarts).
  • Alle overige zorgmedewerkers tussen april en 1 augustus met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij het ziekenhuis of de instelling waar ze werken (via hun werkgever).
  • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) tussen april / mei en 1 september met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi op een centrale locatie of huisartspraktijk (via de GGD of huisarts).

De inwoners van Nederland kunnen volgens minister de Jonge vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd.
Kinderen onder de 18 jaar worden nog niet ingeënt tegen het coronavirus. Dat zou eventueel nog kunnen veranderen door veranderende inzichten, bijvoorbeeld door de gevolgen van de besmettelijke coronavariant.

De vaccinatie start woensdag bij medewerkers van de ‘acute zorg’ in Nederland.

Reacties

Cookieinstellingen