15.000e lening ‘Duurzaam Thuis’ gaat naar Welten-­Benzenrade

Foto: Provincie Limburg

De Provincie Limburg geeft eigenaar-bewoners en huurders een steuntje in de rug bij het duurzamer maken van de woning. Wie zijn woning verduurzaamt, levensloopbestendig maakt, of zelf energie wil opwekken kan een Stimuleringslening Duurzaam Thuis aanvragen.

De 15.000e lening is uitgereikt in de Prof. Dumontstraat in Heerlen. De aanvrager werd op 20 november 2020 in het zonnetje gezet en ontving een prijs voor het nemen van aanvullende maatregelen ter verduurzaming van de woning.
Daarnaast ontving de gehele straat een waardebon waarmee ze gratis een energieadviseur thuis kunnen ontvangen die een energieadvies uitbrengt.

Maatwerk

De Stimuleringslening Duurzaam Thuis is een maatwerkproduct waarmee de Provincie inwoners stimuleert om in een goede woon- en leefomgeving te investeren. Kortom; als je goedkoper, groener en gemakkelijker wilt wonen, dan kan dat met een lening van de Provincie Limburg. Leg zonnepanelen op je dak en laat de zon je rekening betalen. Of isoleer en profiteer in alle comfort. Dat zijn slogans van de Duurzaam Thuis-campagne.

Installeer een inloopdouche, zodat je langer zelfstandig kunt wonen. Of doe mee met een postcoderoosproject en wek samen met buurtgenoten duurzame energie op. Duurzaamheidsmaatregelen zijn bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, een warmtepomp of het aanbrengen van gevel- of dakisolatie.
Levensloopbestendigheid betreft woningaanpassingen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, zoals het vergroten van de deurbreedte, verwijderen van drempels of zelfs het realiseren van een mantelzorgwoning op het eigen perceel.

Energie opgewekt

Vanuit de Stimuleringslening Duurzaam Thuis zijn inmiddels ruim 16.000 leningen verstrekt. “Dat komt neer op een bedrag van ongeveer € 126 miljoen aan verstrekte leningen”, zegt Carla Brugman-Rustenburg, gedeputeerde voor Energie. “Hiermee is per medio 2020 ruim 62 MWh energie opgewekt (dat staat gelijk aan ruim 5x de opwekkingscapaciteit van het grootste Limburgse zonnepark Belvedere), ruim 31.000 ton CO2 bespaard (gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 2.400 Limburgers) en circa 276 werkplekken aan werkgelegenheid gecreëerd. Een mooie bijdrage aan de uitdaging (energietransitie) waar we als Limburg voor aan de lat staan.”

Voor de Stimuleringslening Duurzaam Thuis is € 234 miljoen euro beschikbaar.

Bron: Provincie Limburg

Reacties