SCHUNCK krijgt € 90.000 van BankGiro Loterij Fonds voor sociaal project

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Met steun van het BankGiro Loterij Fonds realiseert SCHUNCK de komende drie jaar samen met kunstenaar David Bade een serie nieuwe schilderijen, gebaseerd op ontmoetingen met bijzondere clubjes en groepen in het Heerlense.

Tegelijkertijd scouten David Bade en SCHUNCK creatief beeldend talent. Hier is behoefte aan omdat Heerlen geen kunstacademie of ander hoger kunstonderwijs kent. Het talentontwikkelingstraject start nog voor het einde van het jaar en duurt drie jaar. Het BankGiro Loterij Fonds maakte onlangs bekend het project voor 90.000 euro te ondersteunen.

In de wijken van Heerlen

Door de bijdrage van het BankGiro Loterij Fonds kan SCHUNCK Museum de verbinding met bewoners in de wijken van Heerlen bestendigen. Onder de noemer ‘David Bade Tekent Heerlen Onder De Tafel’ werden al eerder projecten in wijken ontwikkeld om bewoners met museale kunst in aanraking te laten komen. Meest recent werd het door vuurwerkvandalisme vernielde beeld ‘Babyblauw past bij jou’ in Rennemig samen met de buurt door Bade opgeknapt.

Op de skates met roller derbyvereniging Pink Peril

Vanaf november start een nieuwe fase in de samenwerking tussen SCHUNCK en David Bade. Resulterend in een zestal geschilderde groepsportretten die in de stadscollectie van Heerlen worden opgenomen om zo de mensen van de stad en hun DNA te vereeuwigen. Nieuw is dat David Bade zich de komende periode niet op individuen, maar op groepen richt. Daarvoor duikt hij in de wereld van een zestal bijzondere groepen en clubs in het Heerlense. Zo traint hij straks bijvoorbeeld mee met de voetbalclub RKSV Groene Ster. Ook is het zijn wens om samen te werken met Mondriaan GGZ. Allereerst staat Bade van 23 november tot en met 4 december op de skates met de meiden van roller derbyvereniging Pink Peril.

Iedereen die kan en wil, mag meedoen

In de werving van talent ligt de nadruk op jongeren, maar oudere geïnteresseerden zijn ook welkom. Het uitgangspunt is: ‘iedereen die kan en wil, mag meedoen’. Een groep van ongeveer acht deelnemers wordt door David Bade persoonlijk begeleid. Daarbij nemen alle eerstejaars van de Maastricht Institute of Arts deel aan het project. Zo leren zij de werkwijze van David Bade en de kunstpraktijk buiten de muren van het lokaal en het museum.

Persoonlijke begeleiding opbouw portfolio

Er komen workshops en deelnemers aan het programma worden geholpen bij het opbouwen van een portfolio dat helpt bij de toelating tot een kunstopleiding of helpt bij het verkrijgen van een plek in de summer school ‘All You Can Art’ in de Kunsthal in Rotterdam. Het traject dat drie jaar duurt, zal ook als case dienen voor studenten aan kunstacademies en andere professionals in de kunst- en museumwereld die zich bezighouden met inclusie en cultuur dichter bij de samenleving willen brengen.

Geïnteresseerden aan het talentontwikkelingstraject mogen zich al melden via [email protected] en de voortgang is verder te volgen via schunck.nl.

Zonder titel, 2014, acrylverf op doek, 300 x 200 cm. Gerealiseerd samen met de studenten van Citaverde College Heerlen.

 

 

 

Reacties