Hoge kosten door pop-up WhatsApp

Foto: Wikimedia

Whatsapp-gebruikers zijn opnieuw het doelwit van poging tot fraude, deze keer door middel van schadelijke pop-ups. Dat meldt Radar op haar website.

Gebruikers van WhatsApp lopen kans tegen een Facebook-pop-up aan te lopen met daarin de melding “Nieuwe achtergrond beschikbaar, vernieuw uw Whatsapp!”

Bij pop-ups uit naam van WhatsApp wordt de gebruiker gevraagd een update te installeren. Wie daarop in gaat, krijgt de de melding nog maar “22 seconden” de tijd te hebben om de dienst te downloaden. Door tijdsdruk gedreven drukken veel gebruikers snel op “Download nu”, met alle gevolgen van dien.

Onderstaande afbeelding geeft een voorbeeld van de betreffende pop-up weer.

whatsapp

Abonnement

Na het klikken op ‘Download nu!‘ is er in kleine letters te lezen dat je automatisch lid wordt van een abonnement dat 5 euro per week kost. Wie op ‘Doorgaan’ klikt (je telefoonnummer is automatisch al ingevuld) ontvangt een sms’je. Door op de link in het SMS-je te klikken zit de gebruiker vast aan een abonnement van 5 euro per week.

Cybercrime-specialisten waarschuwen dat zulke schadelijke pop-ups tegenwoordig steeds vaker opduiken. Met name jonge smartphone-gebruikers worden snel slachtoffer van deze vorm van fraude.

Reacties