Nacht van de nacht vol sterrenkunde, fotografie én een waarschuwing

Foto: Johan van der Wielen

Een andere ‘Nacht van de Nacht’ dit jaar dan de voorgaande ‘Nachten van de Nacht’. Zaterdagavond 24 oktober komt de ‘Nacht van de Nacht’ naar je toe!
Geen 575 activiteiten in het donker zoals vorig jaar maar een avondvullend programma via het facebook event, Facebookpagina www.facebook.com/nachtvandenacht en Youtube.

Interessante lezingen, interviews en speciaal kinderprogramma

Met bijdragen van onder andere Govert Schilling, Andre Kuipers, nachtfotograaf Johan van der Wielen en professor Joke Meijer.
Het programma start om 19 uur en gaat door tot 23 uur.
De host van de avond is ambassadeur, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo.

Sterrenkunde voor kids

Het startsein wordt gegeven met een lezing over sterrenkunde speciaal voor kinderen van negen tot vijftien jaar door Jeffrey Bout. Hij gaat in op zaken als hoe ontstaat een ster en wat is precies een zwart gat? Hoe groot is het heelal. Bout vertelt er van alles over. Hij is afgestudeerd sterrenkundige en brengt zijn vak al jaren over in scholen en bij verenigingen. Als gastdocent vertelt hij vol enthousiasme, waarbij hij zijn publiek het heelal zelf laat beleven. Honderden gastlessen heeft hij inmiddels gegeven voor basisscholen, middelbare scholen, verenigingen, als cursus, in een planetarium of onder de echte sterrenhemel.

Masterclass nachtfotografie

Om 20.00 uur begint de masterclass nachtfotografie van ambassadeur Johan van der Wielen. Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder? Van der Wielen vertelt er alles over. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur voor de Nacht van de Nacht. In zijn lezing neemt hij u mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, het noorderlicht, nachtdieren en de natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is.

Masterclass sterrenkunde

Om 21:00 wordt deze reis vervolgd met een korte masterclass sterrenkunde door ambassadeur Govert Schilling. Schilling is al jaren ambassadeur van de Nacht van de Nacht en is freelance wetenschapsjournalist en publicist. Hij schrijft over sterrenkunde en ruimteonderzoek voor kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland en publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen. Regelmatig geeft hij op radio en televisie toelichting op ontwikkelingen in de astronomie. Daarnaast verzorgt hij publiekslezingen en cursussen en is hij eindredacteur van de populaire website allesoversterrenkunde.nl.

Lezing lichthinder

Een lezing over de effecten van lichthinder op mens en dier van professor Joke Meijer sluit vanaf 22:00 uur het programma af. Meijer is de nieuwe ambassadeur en is dé expert op het gebied van de biologische klok. In haar lezing gaat ze in op de negatieve effecten van licht(hinder) op mens en dier. Waarom is donkerte zo belangrijk voor ons en wat zijn de gevaren van te veel licht op onze gezondheid en op de overlevingskans van nachtdieren? Kortom: een hele andere invalshoek die belangrijk is om eens te ‘belichten’.

Reacties