Boekpresentatie mijnwerkersroman ‘Zwarte droom’

Foto: Uitgeverij Leon van Dorp

Auteur Ivo Senden presenteert aanstaande vrijdag om 19.00 uur zijn mijnwerkersroman ‘Zwarte droom’ in het Royal Theater, de voormalige bioscoop aan het Heerlense stationsplein.

De entree is gratis, en het boek is voor geïnteresseerden dan verkrijgbaar met de mogelijkheid dit door de schrijver te laten signeren. De verkoopprijs van ‘Zwarte droom’, dat wordt uitgegeven door uitgeverij Leon van Dorp, bedraagt € 22,50. Na vrijdag is het boek ook in de regionale boekwinkels verkrijgbaar.

Mijnverleden

‘Zwarte droom’ is een roman die bij uitstek past in de thematiek van het Jaar van de Mijnen. Hij vertelt een spannend, fictief verhaal dat zich afspeelt tegen het historisch en sociologisch zeer realistische decor van Heerlen anno 1951. In een vlot geschreven, toegankelijk verhaal, wordt de lezer – met of zonder kennis van het mijnverleden – meegenomen in de boven- en ondergrondse wereld van toen, die op gedetailleerde wijze en vol couleur locale, tot leven komt.

Over het boek

1951. De wederopbouw is in volle gang. De vraag naar steenkool is groter dan ooit tevoren. De Limburgse mijnstreek bruist. Heel Nederland is afhankelijk van de koempels, die diep ondergronds werken in een wereld van ongekende omvang.
Jan Bemelmans is mijnwerker in de Oranje Nassau I. Wanneer het rustig voortkabbelende leven in de mijnwerkerskolonie Beersdal verstoord wordt door een reeks gebeurtenissen, begint Jan te twijfelen aan zijn toekomst. Hij droomt van een ander bestaan. Eigenlijk een ondenkbare gedachte voor een koempel. Jan kan de mijn wel loslaten, maar zal de mijn Jan loslaten?
Een vraag met een bloedstollend antwoord. Het blijkt dat persoonlijke kwesties en benauwende sociale controle net zo beslissend over leven en dood kunnen zijn als de voortdurende dreiging van instortende mijngangen, exploderend gas of stijgend water.

Deze spannende mijnwerkersroman neemt de lezer mee naar een stukje Nederland dat decennia lang een unieke samenleving vormde. Je daalt af in de wereld die boven- en ondergrond, gezin en werk, cultuur en kerk net zo hecht met elkaar verbond als het leven en de dood.

Over de auteur

Ivo Senden (1977) maakte eerder naam met ‘Royal 1938-2008’, een boek over de geschiedenis van het Royal Theater, de monumentale en mooiste bioscoop van Heerlen. Met zijn voorliefde voor regionale geschiedenis als basis, verkoos Senden, kleinzoon van twee mijnwerkers, het indrukwekkende mijnverleden van deze regio als thema voor zijn debuutroman, die in voornoemd Royal Theater zal worden gepresenteerd.

Reacties