Zuyderland: tijdelijk 2 operatiekamers dicht en 50 operaties afgezegd

Foto: Nieuws.nl

Zuyderland Medisch Centrum ondervindt veel hinder van het coronavirus, in combinatie met griep en verkoudheid onder het medisch personeel. Om aan de zorgplicht te kunnen voldoen gaan, tot volgende week vrijdag, twee van de in totaal 19 operatiekamers tijdelijk dicht. Ruim 50 geplande operaties worden hierdoor afgezegd. Spoed- en oncologieoperaties gaan wel te allen tijde door.

Na volgende week wordt de situatie geëvalueerd. Elke dag wordt bekeken waar het afschalen van de zorg de minste impact heeft.
Daarbij kijkt Zuyderland ook naar alle specialismen op beide hoofdlocaties in Heerlen en Sittard-Geleen.

Ruimte in de planning

Volgens bestuursvoorzitter David Jongen is het belangrijk dat de zorgmedewerkers goed inzetbaar blijven. Zeker gezien de verwachting dat deze situatie de komende maanden aanhoudt. Daarom heeft Zuyderland besloten de zorg nu in beperkte mate af te schalen om zo ruimte te creëren in de planning.

Afschaling noodzakelijk

Voordat de tweede golf van het coronavirus begon, heeft Zuyderland de hoop en verwachting uitgesproken dat afschaling van de reguliere zorg niet nodig zou zijn. Toch blijkt het nu noodzakelijk om die gewone zorg tijdelijk af te bouwen. Mede door het hoge ziekteverzuim onder het personeel. David Jongen betreurt dit. “We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn moeten afzeggen. Maar door nu tijdelijk twee operatiekamers te sluiten, hopen we de impact zo klein mogelijk te houden.”
De patiënten die nu zijn afgezegd, krijgen uiteraard wel later een nieuwe afspraak.

Reacties