Eerste steen(kolen) gelegd

Het leggen van de eerste steenkolen)
Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Vanochtend hebben afgevaardigden van het Nederlands Mijnmuseum, Walas en gemeente Heerlen symbolisch de eerste steen(kolen) gelegd voor de gezamenlijk uitwerking van een plan voor de uitbreiding van het Nederlands Mijnmuseum.

Dit plan zal niet alleen de huisvesting nader uitwerken, maar ook de museale inrichting. Zo wordt gedacht aan de realisatie van een ‘mijnexperience’ over het leven en werken in de mijnen. Een buitenexpositie en halte voor de stoomtrein van ZLSM worden ook meegenomen.

Ondergrondse nieuwbouw

Vorig jaar voerde adviesbureau BMC in opdracht van het Nederlands Mijnmuseum en de gemeente Heerlen een haalbaarheidsonderzoek uit naar de uitbreiding en herpositionering van het Nederlands Mijnmuseum. Het vandaag gepresenteerde implementatieplan is de vervolgstap hierop. Daarbij wordt gekeken naar de realisatie van een verbindende, deels ondergrondse nieuwbouw tussen het huidige Schachtgebouw en Ophaalgebouw.
Walas is onder meer betrokken als eigenaar van het voormalige CBS-complex waarbinnen deze gebouwen zich bevinden.

Mijnverleden duurzaam verankeren in de regio

De uitwerkingsperiode wordt ook gebruikt om een ondernemingsplan op te stellen. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar afstemming en samenwerking met andere partijen als Continium/C-City, Historisch Goud en mogelijk SCHUNCK*. Tot slot wordt een fondswervingsplan opgesteld en uitgevoerd.

Financieën

De gemeente heeft al toegezegd de structurele subsidie voor de exploitatie te verhogen. “Het is de hoogste tijd om ons mijnverleden en de daarbij horende sociaal economische geschiedenis duurzaam te verankeren in onze regio. Daar hoort hét Nederlands Mijnmuseum bij en we zetten hiermee een belangrijke stap”, aldus wethouder Jordy Clemens.
Voor de investeringen die nodig zijn voor de vernieuwingen en de uitbreiding moet nog dekking gevonden worden.

Het streven is om nog voor eind dit jaar duidelijkheid te krijgen over de financiering zodat er een definitief besluit genomen kan worden.

 

Reacties

Cookieinstellingen