‘Pink Peril’: roller derby in Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Afgelopen week beleefden we de Nationale Sportweek, een landelijk sportevenement dat wil laten zien hoe gezond, en vooral hoe leuk sporten en bewegen is.

Nu denk je bij sporten al gauw aan voetbal, tennis, hockey, zwemmen, enzovoorts, maar er zijn tal van andere sporten die niet zo massaal beoefend worden en daardoor wellicht minder bekendheid hebben.
Wat dacht u van ‘Roller Derby’? Wat zegt u, nog nooit van gehoord? U weet niet wat het is?

Pink Peril

In Heerlen zijn sinds 2011 de dames van Pink Peril in dit ‘roller derby’ actief. Want inderdaad, ‘roller derby’ is vooral een vrouwensport. Maar dan wel eentje waar niet gekeken wordt op een blauwe plek meer of minder, waar niet gezeurd of gejammerd wordt na een onvermijdelijke valpartij. Roller derby is een zogenaamde full contact sport, waarbij 2 teams op rolschaatsen op een ovale baan (track) tegen elkaar de strijd aangaan. Zonder bal, zonder puck, zonder whatever.

Het is niet zo eenvoudig om het spel tot in detail uit te leggen. De spelregels staan beschreven in een 50-pagina tellend document heb ik me laten vertellen. Heel simpel gezegd kun je roller derby zien als een soort ‘american football’ op rolschaatsen, zonder bal. Snelheid en behendigheid op rolschaatsen spelen hierbij een belangrijke rol, maar tactisch inzicht en teamwork zijn minstens zo belangrijk. En zelfvertrouwen, durf. Om je tegenstanders te imponeren.

‘Jammer’

Bij roller derby is de ‘jammer’ de spil van het team. Zij is de enige die punten kan scoren, door de tegenstanders in te halen. Daar komt het nodige duw-, beuk- en trekwerk aan te pas, maar dat is toegestaan.
De ‘jammers’ van beide teams staan bij het begin van de wedstrijd achter de overige teamspelers. Eenmaal begonnen moet de ‘jammer’, schaatsend over de track, die spelers voorbij zien te komen.
De tegenstander zal daarbij al het mogelijke in het werk stellen om dat te voorkomen. Terwijl teamgenoten hun ‘jammer’ zoveel mogelijk proberen te helpen om door het ‘pack’ van de tegenstander te komen, moeten ze tegelijkertijd de ‘jammer’ van het andere team het leven zo zuur mogelijk zien te maken. Een taak die vooral is weggelegd voor de ‘blockers’.
Is de ‘jammer’ eenmaal door dat ‘pack’ heen gebroken, dan schaatst zij zo snel mogelijk over de track om het hele ritueel opnieuw uit te voeren.
Dat gedurende 1 ‘jam’ die maximaal 2 minuten duurt. Iedere tegenstander die je inhaalt, levert 1 punt op.
Wie na een serie ‘jams’ de meeste punten heeft, wint de ‘bout’, de wedstrijd. Aldus een vereenvoudigde uitleg van hoe het spel wordt gespeeld.

Respect

Zoals gezegd mag er worden geduwd en getrokken, en gaat het er soms niet zachtzinnig aan toe. Maar alles tot zekere hoogte, uiteraard. Roller derby kenmerkt zich vooral door 1 principe: respect voor elkaar! Duwen mag, maar alleen met schouders en heupen. En ook niet overal. De zone tussen de bh-bandjes is heilig (ja ja, een vrouwensport zoals gezegd), hier mag niets geraakt worden.

Fresh meat

Ondanks deze beperkingen en afspraken zijn valpartijen niet van de lucht. Daarom is iedereen op de track verplicht goede bescherming te dragen. Knie-, elleboog- en polsbeschermers zijn verplicht, evenals een helm en mondstuk/bitje. Die uitrusting wordt gecompleteerd door de rolschaatsen, zogenaamde ‘quads’, met 4 wieltjes per schaats dus en een grote rubberen stop aan de voorkant om te remmen.

Alvorens wedstrijden te mogen spelen worden aspirant leden voor dit ‘heftige’ werk klaargestoomd tijdens ‘fresh meat-trainingen’. Daar ligt de nadruk vooral op veiligheid, en met name op het vallen. Goed kunnen vallen voorkomt namelijk een hoop ellende. Daarnaast train je de houding bij het rolschaatsen, en de spiergroepen die daarbij aangesproken worden. Goed voor je figuur, beter nog voor het zelfvertrouwen.

USA

De communicatie bij roller derby gaat in het Engels. De sport is overgewaaid uit, hoe kan het ook anders, de Verenigde Staten, waar die rond 1935 aan het brein van enkele creatievelingen ontsproot, een korte opleving kende maar daarna een tijdlang een zielloos bestaan leidde. Totdat roller derby in het begin van dit millennium aan een spectaculaire revival begon en ook neerstreek op het Europese continent.

Maar niet alleen de terminologie en het roller-derby-jargon is Engelstalig, ook tijdens de training van Pink Peril is Engels de voertaal. Is bovendien handig voor de diverse nationaliteiten die deel uit maken van het team.

Nederland

In Nederland zijn momenteel 14 rollerderby teams actief, met de meest tot de verbeelding sprekende namen: de Northern Lightning Rollergirls uit Groningen, Parliament of Pain uit Den Haag, Rotterdam Deathrow Honeys, Rotten Rebels uit Dordrecht en de SuckCityRocknRollerDolls uit Breda.
Pink Peril is het enige Limburgse team, en speelt ook mee in de nationale league. Momenteel telt de club ongeveer 25 actieve leden, duidelijk te weinig voor de ambities van deze enthousiaste meiden.

Wil je meer weten over Pink Peril, eens gaan kijken, of zelf een keertje de wieltjes onderbinden, ga dan naar hun site.

Overigens zijn ook mannen welkom. Bij Pink Peril trainen momenteel 3 mannen, waarvan 2 in het Luikse mannenteam van de Vi-Kings competitie spelen vanwege het feit dat in Nederland (nog) geen herencompetitie van de grond is gekomen.

Reacties