Vredeszondag 27 september wandeling langs Heerlense Stolpersteine

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Het Vredesplatform Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad organiseren op Vredeszondag 27 september aanstaande in het kader van de Vredesweek 2020 een wandeling langs een aantal Stolpersteine nabij het centrum van Heerlen.

De wandeling begint om 14.00 uur bij het Joods monument bij de Vredes- of Gedachteniskapel bij de gemeentelijke en Joodse begraafplaats, Akerstraat 35.
Op het Joods monument staan de mensen genoemd die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Heerlen zijn gedeporteerd naar concentratiekampen en daar niet van terugkeerden.

Verhalen over het verleden rond oorlog en vrede

Tijdens de wandeling onder leiding van Martin van der Weerden zullen verhalen over het verleden rond oorlog en vrede aanleiding zijn om stil te staan bij onderdrukking en vrijheid in het verleden, heden en in de toekomst. Het lot van vluchtelingen, de Holocaust, maar ook verzet en het warm houden van de idealen van de bevrijding komen aan de orde.
Ook zal worden ingegaan op de betekenis van het thema van de Vredesweek ‘Vrede verbindt verschil’.

Stolpersteine

De wandeling voert onder andere langs een aantal adressen waar in de stoep Stolpersteine zijn geplaatst. We lopen over de begraafplaats, Sint Antoniusweg, sint Franciscusweg, langs het Bernardinuscollege en als de tijd het toelaat over de Bekkerweg en het Tempsplein.
De wandeling zal maximaal anderhalf uur duren en eindigt op het Pancratiusplein, alwaar er in het zaaltje van café Pelt gelegenheid is om na te praten en voor het delen van indrukken en ervaringen.
Er wordt koffie/thee met vla geserveerd.

Aanmelden nazit verplicht

In verband met Corona is voor de nazit aanmelding verplicht.
Aanmelden kan bij Fely Seijben, e-mailadres [email protected] of telefoonnummer 06 10 50 58 64. Zie voor meer info hieronder vierde punt ‘Coronavirus’.

Meer informatie

 • Martin van der Weerden is de gids voor deze Stolpersteinewandeling. Hij is docent Geschiedenis aan het Bernardinuscollege en vredesactivist. Op initiatief van de Lodewijk Foijer Stichting heeft Martin de plaatsing van de Stolpersteine in Heerlen gecoördineerd (website www.lodewijkfoijer.nl).
 • Stolpersteine (struikelstenen) zijn stenen met een klein plaatje waarop de naam staat van Joodse mensen die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd. Ze zijn geplaatst in het trottoir voor de huizen waar ze leefden. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is in 1997 begonnen met het leggen van Stolpersteine in de Berlijnse wijk Kreuzberg. Hij noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en met je hart en je moet buigen om de tekst te lezen. Het motto is: ‘een mens is pas vergeten als zijn of haar naam vergeten is’.
 • Het was oorspronkelijk de bedoeling om deze wandeling begin mei te laten plaatsvinden ter gelegenheid van het toen 75 jaar geleden einde van de Europese deel van de Tweede Wereldoorlog.
 • Deze Stolpersteinewandeling is tevens een Walk of Peace / Vredeswandeling in het kader van de Vredesweek (19 tot en met 27 september 2020). De Walk of Peace is een wandeling van en voor vrede. Een wandeling om te ervaren én te laten zien dat we, ondanks verschillen, toch met elkaar op kunnen lopen. De Walk of Peace wordt dit jaar voor de vijfde maal door de landelijke Vredesorganisatie PAX georganiseerd. Zie ook de website: https://vredesweek.nl/walk-of-peace.
 • Coronavirus: deelnemers aan de Stolpersteinewandeling worden geacht om de regels ter voorkoming van de verspreiding van het Coronavirus en in het bijzonder de anderhalve meter afstand in acht te nemen. We wandelen met deze onderlinge afstand en ook bij de punten waar een toelichting wordt gegeven, staan we verspreid. Begeleiders zullen daar zo nodig vooraf en tijdens de wandeling op wijzen. Er is voor een geluidsversterking gezorgd. Indien men besmet is met het Coronavirus, of zelfs het geringste vermoeden daarvan heeft, dan is men niet welkom. Er zal een verslag worden gemaakt dat desgewenst zal worden toegezonden. Voor deelname aan de Stolpersteinewandeling is aanmelding vooraf niet nodig. Indien u ook wil deelnemen aan de nazit in café Pelt, dan is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer wel noodzakelijk. Aanmelden kan bij Fely Seijben, e-mailadres [email protected] of telefoonnummer 06 10 50 58 64
 • Tijdens de wandeling worden de deelnemers geacht om de verkeersregels in acht te nemen.
  Er zullen enkele mensen van het Vredesplatform / HeerlenMondiaal met oranje hesjes deze tocht begeleiden.
  Deelnemers dienen de aanwijzingen van hen op te volgen.
 • Op donderdagavond 24 september organiseert HeerlenMondiaal in samenwerking met het Vredesplatform Heerlen een Café Mondiaal met als centraal thema ‘Vrijheid en de grenzen van de vrijheid’ (thema Vredesweek 2020). Hier wordt ook een persbericht over uitgegeven.
 • Op maandag 21 september om 19:30 in het Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen zal Jan van den Berg een lezing houden over Joodse onderduikers in Hoensbroek. Deze lezing wordt georganiseerd door het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG), Kring Parkstad Limburg. Hier is ook een convocaat voor beschikbaar.
  Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht bij de secretaris van Kring Parkstad Limburg: Jody Martens: [email protected] Kosten: gratis voor leden, niet leden: €5,-.
 • Op zaterdag 19 september zal het Vredesplatform Heerlen een publieksactiviteit doen op de kruising Promenade / Honigmannstraat in het centrum van Heerlen.
 • Meer informatie: Vredesplatform Heerlen / HeerlenMondiaal: Harrie Winteraeken, tel.nr. 06 523 756 11 of [email protected] of Missionair Overleg Parkstad: Ans Houben, [email protected]

Reacties