Kunstenaar herstelt samen met buurtbewoners zwartgeblakerd kunstwerk

Foto: Ruud Kutin

Van 7 tot en met 11 september is SCHUNCK-kunstenaar David Bade in de wijk Rennemig (tussen het Belemnieterf en het Trigoniaerf) aan het werk om het kunstwerk ‘Babyblauw past bij jou’ op te knappen. Het beeld werd begin dit jaar door vuurwerkvandalisme beschadigd en staat er sindsdien zwartgeblakerd bij.

Beelden leven en veranderen ook

In samenwerking met de buurt krijgt het beeld een nieuw leven. Het wordt niet meer zoals het was, maar de gehavende staat dient als inspiratie voor de transformatie.
David Bade zei al eerder in een commentaar op de vernieling: “Wij leven en veranderen. Beelden leven en veranderen ook.”

Bij het herijken van het kunstwerk, benadrukt Bade vooral het positieve: “Het beeld vormt nu op zichzelf al een geschiedenis, vertelt een verhaal, en verhalen vind ik belangrijk. Ik wil graag het negatieve van de brand, het destructieve omzetten in iets positiefs, maar we behouden wel de herinnering aan wat is gebeurd.”

Vóór en mét de buurt

Geheel in stijl met de werkwijze van de kunstenaar wordt het kunstwerk vóór en mét de buurt opgeknapt.
Buurtbewoners worden uitgenodigd te helpen, of om een bijdrage te leveren in de vorm van een gebruiksvoorwerp uit eigen keuken of schuur waarvan men denkt dat het mooi bij het beeld zou passen. Maar gewoon (op gepaste afstand) een praatje komen maken mag ook. David Bade is van 7 tot en met 11 september van 10.00 tot 17.00 uur aanwezig.

De bewoners van Rennemig zullen het ‘nieuwe’ kunstwerk samen met wethouder Jordy Clemens tijdens een kleine bijeenkomst onthullen.

Over ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’

David Bade is in opdracht van SCHUNCK regelmatig in Heerlen om Heerlenaren in al hun eigenheid op te tekenen. Onder de noemer ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’ worden projecten in wijken ontwikkeld waar bewoners minder vanzelfsprekend met museale kunst in aanraking komen. In het najaar van 2020 gaat David Bade jong creatief talent in Heerlen scouten en groepsportretten schilderen van gemeenschappen en verenigingen in Heerlen.

Het herstel van het kunstwerk ‘Babyblauw past bij jou’ wordt mede mogelijk gemaakt door SCHUNCK, de gemeente Heerlen, Stichting DOEN en Stichting Belfo’s.

Reacties