Eerste acts Wintereditie festival Cultura Nova Heerlen bekend

Opening Cultura Nova 2018
Foto: Heerlen.nieuws.nl

Dit jaar vindt van zaterdag 26 tot en met donderdag 31 december 2020 een Wintereditie plaats van festival Cultura Nova in Heerlen. Vanwege COVID-19 is gekozen voor een winterversie in plaats van het zo vertrouwde zomerfestival. Zes dagen vol beeldend theater, circus, dans, muziek, performances en workshops.

De eerste reeks titels zit vol beloften en levert een prikkelend internationaal programma op voor jong en oud. Wat is een beter moment om dit wereldkundig te maken dan op de dag dat eigenlijk het festival zou zijn gestart: op vrijdag 21 augustus? Als vooraankondiging van het festival en uiteraard om het publiek toch alvast wat festivalstemming mee te geven. Voor deze eerste reeks voorstellingen kunnen ook gelijk kaarten besteld worden. Binnenkort wordt het hele programma van de wintereditie van Cultura Nova bekend gemaakt.

Intiem karakter

Tijdens de wintereditie houdt Cultura Nova rekening met de Covid-19 richtlijnen. Zowel voor bezoekers als theatermakers. Locaties en ensceneringen zijn afgestemd op de afstand-regels. Dit geeft een intiem karakter aan de voorstellingen, zeker zo rond de feestdagen. Voor het publiek betekent dit natuurlijk ook dat er minder kaarten beschikbaar zijn, dus wees er bijtijds bij om kaarten te bestellen!

Sprankelende samenwerking

Ook voor de Wintereditie weet Cultura Nova makers uit de regio te koppelen aan internationale gezelschappen. Zo heeft het festival philharmonie zuid-nederland en het Franse theatergezelschap Plasticiens Volants bij elkaar gebracht rond het 250e geboortejaar van Beethoven. Josep Vicent, die in 2018 bij Cultura Nova de Carmina Burana in een zilverzandgroeve dirigeerde, heeft de muzikale en artistieke leiding. Plasticiens Volants verzorgt het toneelbeeld van dit toegankelijke muzikale en visuele spektakel.

Intiem en opzwepend circustheater

Geen traditioneel kerstcircus bij Cultura Nova, maar juist intiem en opzwepend circustheater, dat niet eerder in het Zuiden te zien was. Zo brengt Cultura Nova de Franse theatermaker Aurélia Thiérree eindelijk naar Heerlen. Samen met haar moeder Victoria Thierrée Chaplin (dochter van Charlie Chaplin) creëert zij in het fantasievolle ‘Bells and Spells’ een magische wereld vol verwondering en illusie, waarin stelen tot kunst wordt verheven.
In een intieme circusring brengt La Balfuda Teatre (ES) het fraaie ‘Bye, bye Confetti’. In deze familievoorstelling (8+) gaan drie extravagante maar authentieke clows op zoek naar een opvolger van hun overleden leider en grote voorbeeld. De vier acrobaten van Svalbard Company (SE) brengen een heel andere kant van circustheater. ‘All Genius All Idiot’ is een opzwepende, excentrieke circusvoorstelling over de absurditeit van het leven.

Verrassend lekker proeven

Cultura Nova heeft een goed voorstel om eens iets anders te proeven dan het gangbare Kerstbrood: kleine alchemistische hapjes begeleid door bedwelmende muziek. In ‘BALSAM’ toveren de acteurs van Laika (BE) uit een mysterieus kruidenlaboratorium zinnenprikkelende geuren en smaken die verrassend goed passen bij de kruidige composities van muziekensemble Zefiro Torna (BE). Daarnaast kunnen bezoekers van de Wintereditie van Cultura Nova natuurlijk ook eten op en rond het Festivalplein voor Theater Heerlen.

Hartverwarmend familietheater

Het programma van het altijd goed lopende jeugd- en familietheater is al bekend. In het tedere pareltje ‘Nachtlampje’ van Teater Refleksion (DK) (3-6 jaar) gaat een kindje nieuwsgierig op zoek nachtelijke avonturen. Theater FroeFroe (BE) maakt van ‘AiAiAi’ (3+) een speelse voorstelling in een bosrijke installatie vol marimba en andere dieren. ‘Shel(l)ter’ (8+) van Zonzo theatercompagnie en hetpaleis (BE) is een hartverwarmend modern sprookje over anders zijn, naastenliefde en eigenwaarde. ‘De Grote Waarom Show’ (4-8 jaar) van Tg. Winterberg is een vrolijke bijna-wetenschappelijk beeldende ode aan nieuwsgierigheid.

Speciaal voor jong publiek (4-8 en 8-11 jaar) maakte Sally Dansgezelschap Maastricht ‘Dit Dat Dans’, een voorstelling en workshop in één. Een unieke manier om naar dans te kijken en zelf te ervaren. ‘As long as we are playing’ (8+) is een leeftijdloze speeltuin. De dansers en musici van kabinet k, hetpaleis & LOD muziektheater (BE) dagen elkaar al spelend uit. Hun spel is een onuitputtelijke bron van fascinerend kijkplezier.

Regionale samenwerking

Net als andere jaren, werkt Cultura Nova voor de Wintereditie aan concerten met poppodium NIEUWE NOR en Parkstad Limburg Theaters, exposities met SCHUNCK, muzikale performances met (h)ear en coproducties met o.a. talentontwikkelaar VIA ZUID. Regionale omroep L1 zorgt samen met mbo-studenten van Vista College tijdens het festival voor impressies van de optredens. De organisatie is nog bezig met het vormgeven van de inrichting van het Festivalplein. Over enkele weken wordt ook de rest van het programma van Cultura Nova bekend gemaakt.

Reacties