IVN Bomenfestival Limburg: Bomen zitten ook graag lekker in hun vel

21 sep 2021, 13:09 Mens, Dier & Natuur
dscn1449 e1437330782345 scaled 1
Heerlen.Nieuws.nl
In 2021 organiseren IVN en partnerorganisaties van september tot en met november het Bomenfestival Limburg.
In elk van de vijf Limburgse IVN-regio’s vindt van september tot en met november 2021 een regionale estafette van bomenactiviteiten plaats, georganiseerd door de diverse IVN-afdelingen en partnerorganisaties.
Op zaterdag 25 september van 09:00 tot 12:00 uur organiseert IVN Hoensbroek een excursie in het betoverende Imstenraderbos met als thema: Bomen zitten ook graag lekker in hun vel. Over boomziekten en -gezondheid uit de bodem. Dit onder leiding van de gidsen Gerard Janssen en Peter Geurts van IVN Hoensbroek.
Startplaats is de Bremersweg, Benzenrade, ter hoogte van de inrit van de Boerderij Huynen.

Majestueus

Bomen zijn majestueuze wezens, groot en sterk, geven ons schaduw, zuurstof, zijn onze natuurlijke airconditioners, houden ons gezelschap en geven ons vruchten, hout, medicijnen en andere grondstoffen, bieden houvast aan de grond zodat die niet wegspoelt, verfraaien onze landschappen, parken, tuinen en lanen. Die grote bosreuzen leven samen en “praten” met piepkleine wezens onder de grond, vaak onzichtbaar voor het blote oog. Er zijn zelfs pratende bomen op Twitter.

Ziekten en gezondheid van bomen

Maar bomen hebben het moeilijk. In de stad door luchtvervuiling, betegeling, ingeklemd tussen beton en asfalt. Maar ook in onze groene ruimte (boerenland en natuur) door luchtvervuiling, door de stikstofdeken die over Nederland ligt, door bestrijdingsmiddelen, door zware landbouwmachines, door klimaatverandering met steeds hogere temperaturen en langere droogteperioden. Hierdoor ervaart de boom stress en dat maakt hem zwakker en dus gevoeliger voor ziekten en plagen. Ziekten en plagen nemen ook toe door afnemende biodiversiteit. De natuur is uit evenwicht, waarvan vaak de ziekteverwekkers en bijvoorbeeld plaaginsecten profiteren. Zwakke, zieke bomen worden al gauw geruimd, maar ook een aangetaste boom heeft recht op leven.
Boomdeskundige en IVN gids Gerard Janssen zal ons tijdens de excursie meer vertellen over de ziekten en gezondheid van bomen en hoe veel bomen gered kunnen worden van de kap.

De bodem onder de bomen

Peter Geurts, IVN natuur- en landschapsgids, zal ons meer vertellen over de bodem. De bodem verarmt. En niet alleen op het boerenland, maar ook in onze natuurgebieden en dit beïnvloedt weer het leven in de bodem. En dat bodemleven is o zo belangrijk voor de gezondheid van onze bomen. Wist je dat in een handvol grond miljarden bacteriën en honderden kilometers aan schimmeldraden te vinden zijn die onze bomen gezond houden? Onder leiding van Peter nemen we samen een duik in de bodem onder onze bomen.