Openbaar en toegankelijk park bij Mondriaan als poort naar het ‘Land van Kalk’

Foto: Heerlen.nieuws.nl

Gisteren, dinsdag 31 januari presenteerden GGZ-instelling Mondriaan en IBA Parkstad een schetsontwerp voor een nieuw aan te leggen park op de locatie van het voormalige Welterhof in Heerlen. Het gebouw, dat momenteel duurzaam wordt gesloopt, maakt plaats voor een openbaar park dat de verbinding legt tussen het Geleenbeekdal en het heuvelland. Omwonenden en ondernemers uit de buurt waren betrokken bij het maken van dat plan.

Werksessies

Buurtbewoners uit Welten/Benzenrade en ondernemers uit het aangrenzende heuvelland brachten tijdens een aantal intensieve werksessies hun wensen voor het park ter tafel, ondersteund door landschapsarchitecten die de uiteindelijke schets maakten. Begin volgend jaar start de aanleg van het park, als alles verder meezit. Want een eerste tegenslag heeft zich inmiddels aangediend. In het gebouw is een behoorlijke hoeveelheid asbest aangetroffen. Dat maakt de sloop niet alleen een flink stuk duurder dan in eerste instantie was berekend, maar die loopt daardoor ook een half jaar vertraging op.

Het gesloten karakter van deze plek moet verdwijnen. Mondriaan en haar cliënten staan midden in de samenleving en een fraai, openbaar en toegankelijk park past daar goed bij.

Openbaar en toegankelijk park

De aanleg van een park bij een GGZ-instelling is volgens Mondriaan bestuursvoorzitter Hans de Veen in lijn met de moderne psychiatrie. “Het gesloten karakter van deze plek moet verdwijnen. Mondriaan en haar cliënten staan midden in de samenleving en een fraai, openbaar en toegankelijk park past daar goed bij,” aldus De Veen.

Duurzame sloop

Afgelopen september begon de sloop van de leegstaande woonflat, op duurzame wijze. Alle recyclebare materialen zijn geïnventariseerd en worden nu gedemonteerd. Een deel van de bruikbare materialen wordt gebruikt bij de herinrichting van het park. De sloop moet aan het einde van dit jaar zijn afgerond.

Poorten Land van Kalk

Het nieuwe park wordt één van de 5 poorten naar het ‘Land van Kalk’: de Euregionale Kunradersteenheuvel tussen Aken en Nuth.
Om het plateau als een herkenbaar landschapspark neer te zetten, ontwikkelt IBA Parkstad aan de randen van het plateau meerdere toegangspoorten naar het ‘Land van Kalk’. Iedere poort heeft zijn eigen thema en krijgt tevens een Infopoint met natuurtransferium waar bezoekers hun auto kunnen parkeren. Per fiets of te voet kunnen ze het gebied verder verkennen.