Interview met Henri Knops, notaris bij Wolfs | Knops Notarissen

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Hein Smith

Onze gast was 50 jaar toen zijn dochter Julie, die nu 4,5 jaar oud is, werd geboren.
Mr. Henri Knops, notaris en ondernemer, zegt dat hij is veranderd, sinds hij vader is geworden. De geboorte van Julie had een positieve impact en gaf hem een enorme drive. Hij ervaart het als een cadeau om tijd door te kunnen brengen met zijn dochter!

We ontmoeten Henri Knops in het zeer fraaie en karakteristieke gebouw van Wolfs | Knops Notarissen aan het Tempsplein 25 in Heerlen.

Wie is Henri Knops?

Ik ben op 4 juni 1962 geboren in Elsloo en dus een rasechte Limburger. Voordat ik in Landgraaf ging wonen heb ik op diverse plaatsen in Limburg gewoond. Mijn partner Kitty en ik hebben samen een dochter Julie van 4,5 jaar. En ik ben één van de twee notarissen van Wolfs | Knops Notarissen.

Uw opleidingen?

“Eerst de lagere school in Elsloo, daarna het Atheneum aan het Bisschoppelijk College in Sittard.
Vervolgens ben ik ‘Nederlands Recht’ gaan studeren aan de Katholieke Universiteit Tilburg, en ‘Notarieel Recht’ aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).”
Een mooie studententijd gehad in Amsterdam, blijkt uit tal van anekdotes, en per fiets de stad onveilig gemaakt. Maar als student was hij ook heel erg actief in Amsterdam. Onder andere als voorzitter van de Stichting tot Organisatie van Landelijke Notariële Studenten Congressen. In 1988 organiseerde hij zo’n congres bij de UvA in Amsterdam.

Foto: Heerlen.nieuws.nl/Hein Smith

Maatschappelijke loopbaan?

“Ik begon op het notariskantoor Capelle & Faber in Amsterdam, dat was in 1988. In 1990 maakte ik de stap naar het grote advocaten- en notarissenkantoor CMS Derks Star Busmann, op het kantoor in Hilversum.
De liefde bracht mij in 1992 terug naar Limburg. Toen ben ik begonnen op dit kantoor. Mijn doel was om binnen 10 jaar notaris te zijn. Ik volgde onder meer de Grotius Opleiding specialisatie onroerend goed. In 1999 was het zover, ik werd bij Koninklijk Besluit door de Koningin benoemd tot notaris. En dat op 36-jarige leeftijd.
Na de benoeming trad ik in 1999 toe tot dit kantoor als notaris, er was onderling een goede klik. Mijn specialiteiten zijn vastgoedrecht en personen- en familierecht.”

Wanneer wist u dat u notaris wilde worden?

“Ik wilde eigenlijk advocaat worden. Vandaar ook mijn studie ‘Nederlands Recht’ aan de Katholieke Universiteit in Tilburg. Ik ging aan de slag op een advocatenkantoor en mijn taken waren sociaal zekerheidsrecht en echtscheidingen. En al heel snel kwam ik er achter dat dit het toch niet was.
Via een studievriend ging ik in Amsterdam aan de UvA ‘Notarieel Recht’ studeren. En ik ontdekte daar het onroerend goed-, ondernemingsrecht en het familierecht. En toen wist ik wat ik wilde: notaris worden! Dat doel heb ik op mijn 36ste bereikt. Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Sterker, ik geniet nog iedere dag van mijn werk, we hebben een mooi en goed kantoor en een geweldig team! En daar ben ik best trots op. Als het even gaat kom ik fluitend op mijn scooter, ja zo’n ‘Holleedertje’, naar mijn werk.”

Was uw vader ook notaris?

“Nee, mijn vader was laborant, een bèta-mannetje zoals wij dat gekscherend noemden. Mijn vader was er altijd voor ons. Zijn prioriteit was het gezin. Hij is jammer genoeg veel te vroeg gestorven.”

Kunt u omschrijven wat uw werkzaamheden zijn, als notaris en ondernemer?

“Het motto bij ons op kantoor is: ‘gaat niet bestaat niet!’ Wij hebben een geweldig team, in totaal zijn bij Wolfs | Knops Notarissen 17 personen actief. Voor mij geldt dat je te allen tijde moet blijven investeren en digitaliseren. Je moet vooruit blijven denken, ook al word je zoals ik binnenkort 55 jaar. Want je hebt de verantwoordelijkheid voor het kantoor en de medewerkers. Ik zie het als mijn plicht om rekening te houden met ieders toekomst. Wij kijken vooruit, spelen in op de actualiteiten en hebben een goede manier gevonden om ons kantoor te profileren. We zijn veel met marketing bezig, we zijn nu meer ondernemer dan ooit. Nu is het veel meer concurreren, dat is prima, maar dan wel in kwaliteit. Je moet alert blijven. Ons kantoor bedient ook Duitse klanten, wij zijn dan ook constant bezig met ons te verdiepen in het Duitse recht en ook Duitse specialismen. Ook heeft een van onze kandidaat-notarissen een speciale opleiding gevolgd tot Legal Mediator. Een mediator is neutraal en kan dus bijvoorbeeld bij echtscheidingen voor oplossingen zorgen, zodat er geen vechtscheidingen ontstaan.

Ook organiseren wij gratis informatieavonden over erfrecht en het levenstestament voor gemiddeld zo’n 75 bezoekers per avond. Op die avonden informeren we de gasten over deze onderwerpen. Er is veel belangstelling voor oplossingen om de eigen bijdrage in de zorg te verlagen en erfbelasting te besparen; dat kan allemaal met goede testamenten en een levenstestament.
Wij timmeren hard aan de weg. Dat moet ook wel want ons kantoor moet in de behoefte van de klanten kunnen voorzien.

Enkele vastgoedprojecten waarbij ik als notaris betrokken ben of ben geweest zijn onder andere het Céramique terrein in Maastricht, het Maankwartier in Heerlen en het winkelcentrum in Stein. Hierdoor heb ik in de bijna 30 jaar dat ik in het notariaat werkzaam ben veel ervaring op gedaan.
Weet je wat ik mooi vind? Door de economische malaise was er sinds 2008 voor het beroep van notaris weinig animo, maar de laatste jaren is er weer veel belangstelling voor dit mooie beroep.”

Heeft u naast uw werk als notaris en ondernemer nog andere activiteiten?

“Natuurlijk. Ik ben lid geweest van de Junior Chamber International (JCI) Land van Herle, en van Lyons Maastricht Trajectum. Ik ben ook mede-oprichter van het Toon Hermans Huis Parkstad, en voorzitter van Vastgoed Business Club La Rotonda. Ik ben niet politiek actief.”

Uw betrokkenheid bij de stad Heerlen?

“Zoals gezegd ben ik hier niet geboren. Heerlen was vroeger voor ons de stad waar we kleren gingen kopen of winkelen. Ik had verder niets met de stad. Ik kwam hier in 1992, in die tijd was het Tempsplein een verzamelplaats voor drugsverslaafden, zwervers en criminelen. Onze vrouwelijke collega’s durfden er in de middagpauze niet heen. En als je het plein nu ziet, een van de mooiste pleinen van de stad. Ik vind Heerlen, gezien de ontwikkelingen, een stad met enorme potentie. Er liggen vele mogelijkheden, maar we moeten de kansen die wij als stad krijgen dan ook pakken. Het is een mooi gebied waar we veel mee kunnen. Heerlen als stad is goed voor ondernemers, en ik ben ondernemer dus!

Maar heel Parkstad heeft vele mooie dingen. Neem attracties als Gaia Zoo, Mondo Verde of het Mijnmuseum. En het is ook een mooi groen gebied. Maar ook Pinkpop is een geweldig festijn. Niet voor niets hebben we hiervoor een belangrijke toerisme-award gekregen. Of neem IBA, helemaal top, dat biedt mega kansen. Maar ook het Maankwartier, een hele uitdaging, iets wat de stad Heerlen nog niet had. Als je de reacties hoort van de bewoners van het Maankwartier, alleen maar positief.
Kijk ook bijvoorbeeld naar het Corio Center, waar vroeger ‘De Boerderij’ stond, het hoofdkantoor van de Staatsmijnen. Toen de plannen gepresenteerd werden ontstond er bijna een volksopstand. En nu jaren later staat er een mooi winkelcentrum met de Mediamarkt als trekker. We moeten ons bewust zijn van wat we hebben.
Natuurlijk is niet alles goed gegaan. Toen de mijnen dicht gingen werd de binnenstad gesloopt. Dat was misschien niet goed, maar in die tijdgeest was dat voor de hand liggend. En laten we eerlijk wezen, achteraf is altijd gemakkelijk om te meten. Het staat er nu, en ik vind dat iedereen er z’n schouders onder moet zetten.

Ik ben blij dat ons kantoor in Heerlen staat. De Parkstedeling kiest zakelijk en dat is prima. Ook ik heb mijn draai in Heerlen gevonden, terwijl ik niets met deze regio had toen ik hier begon.
Ook op cultureel gebied doet Heerlen het prima, ik durf wel te zeggen top. Neem de Stadsschouwburg en de vele festiviteiten en evenementen. Dat is mooi en goed voor onze stad. Ik sta daar helemaal achter, en ons kantoor sponsort ook tal van activiteiten zowel op cultureel, maatschappelijk als sportief gebied. Nog een voorbeeld: het enthousiasme bij Serious Request. Dat was toch een absoluut hoogtepunt. Jammer genoeg is dat enthousiasme weggeëbd, we zouden ons als regio nog beter moeten verkopen want we hebben veel te bieden. Ik persoonlijk zou graag extra podia zien in onze stad om mensen enthousiast te maken. Ik zou een jaarlijks terugkerend optreden van Guido Diederen met zijn Wendy toejuichen, maar dan op ons marktplein.”

Hoe kijkt u naar de discussie over de samenvoeging van Heerlen en Landgraaf?

“Ik ben niet politiek actief. Ik bekijk politiek van een afstand. Wel denk ik dat de afstand tussen de politiek en de burger te groot is. En wat een mogelijke fusie betreft, dat zie ik als buitenstaander. Maar we zitten in een omgeving met veel potentieel en dan moet je gehoord worden in Den Haag. Met een fusie zou een gemeente ontstaan met ongeveer 125.000 inwoners. Dan speel je mee in de eredivisie, dan word je gehoord. Er gebeurt hier van alles, het is een goede regio voor mooie bedrijven maar we moeten al dat moois beter aan de man weten te brengen.
Maar er moet wel degelijk rekening gehouden worden met de bezorgdheden van de burgers, dat staat voorop.

En dan de vragen van ….

1. Karakter?

Perfectionist.

2. Levensmotto?

Pluk de dag, absoluut!

3. Bewondering voor?

Voor mensen die iets presteren, creëren, selfmade mensen.

4. Spijt van?

Nee, nergens.

5. Angst voor?

Voor onze gezondheid, ziektes. Zeker na de geboorte van mijn dochter Julie ben ik er meer mee bezig, ook met de toekomst. Maar angst is wel een te groot woord.

6. Hobby’s?

Fietsen, squash, skiën. En mijn Porsche.

7. Ambities?

Tevreden kunnen zijn, kunnen zeggen ‘het is goed zo’. Het streven naar perfectionisme zou wat minder kunnen.

8. Carnaval of wintersport?

Beide, ik ben met carnaval opgegroeid maar ik ga ook graag op wintersport.

9. Slechte eigenschap?

Soms niet geduldig genoeg, en ik kan te streng zijn al ben ik wel rechtvaardig.

10. Schouwburg, boek of film?

Heel duidelijk de schouwburg, laatst bezochte voorstelling van de Philharmonie Zuidnederland.

11. Avondje stappen of etentje?

Etentje, bij Da Vinci van Margo Reuten, maar ook in Heerlen zijn er veel goede restaurants, dus weer een pluspunt voor de stad. Waar je ook lekker een hapje kunt eten is bij Snowworld.

12. Bier, water of wijntje?

Bier en wijntje, ik ben niet zo van het watertje.

13. Wie zijn uw voorbeelden?

Mahatma Gandhi en Dalai Lama, daar heb ik veel respect voor.

14. Krijg inspiratie van?

Van goede gesprekken met mensen die heel anders denken dan ik.

15. Wat zou u absoluut nog eens willen doen?

Ik heb al veel verre reizen gemaakt. Maar ik zou mijn dochter Julie de wereld willen laten zien. Haar kennis laten maken met de religies, de manieren van leven van andere mensen, dat is goed voor haar ontwikkeling. Ik zelf zou graag weer naar Wild Life in Afrika gaan.

16. Ultieme doelstelling?

Gelukkig zijn! Happiness brengen bij anderen.

17. Waar zien wij u over 10 jaar?

Hier op ons kantoor, ik voel mij hier prima op mijn plek!

We spraken met een charismatische man, iemand die open naar de toekomst kijkt, niet egoïstisch is maar sociaal. Iemand die het bij zijn bedrijf niet met 55 jaar rustig aan gaat doen, maar rekening houdt met de toekomst, de toekomst ook van al zijn medewerkers, en dus nog zeker niet aan stoppen denkt. En over het ouder worden en zijn leeftijd? Daarvoor verwijst hij naar het lied van Udo Jurgens: “Ab 66 Jahre fängt das Leben an!!

Dank voor het geweldig leuke en open gesprek.

Interview en tekst: Hein Smith.