Gastouderopvang: pure passie voor kinderen

Foto: Knabbel en Babbel

Als je zelf niet meer in de kleine kinderen zit, is het weer even wennen bij binnenkomst in gastouderopvang ‘Knabbel en Babbel’.
We hebben een afspraak met gastouder Ingrid Vaessen, en schuiven bij aan de lage tafel in de woonkamer, waar op dat moment drie kinderen de volle aandacht van Ingrid en haar man opeisen. Van het meisje dat naast me zit krijg ik een kopje van een poppenservies geserveerd, waarin ik geheel naar eigen goeddunken welk drankje dan ook mag bedenken.
Het is 12.00 uur, een tijdstip waarop het relatief rustig zou moeten zijn. Maar anderzijds is dat ook de tijd waarop de wisseling van de wacht inzet: de ochtendkinderen worden langzamerhand opgehaald, de middagkinderen druppelen binnen.

Gastouderopvang, waarin verschilt dat van de ‘gewone’ kinderopvang, willen we weten van Ingrid, die al 20 jaar als gastouder fungeert.

“Gastouderopvang is een stuk flexibeler dan de reguliere kinderopvang”, legt Ingrid uit. “Wij kunnen ons aanpassen aan de werktijden van de ouders. Als die bijvoorbeeld tot ‘s avonds laat moeten doorwerken of bijvoorbeeld onregelmatige diensten draaien, dan kunnen daar bij ons afspraken over worden gemaakt en kunnen wij de juiste opvang verzorgen. In principe liggen de tijden hier bij ons tussen 6.15 uur en 18.30 uur. Maar als het nodig is verzorgen we opvang tot 22.00 uur. Wij doen geen nachtopvang, er zijn gastouders die dat wel doen.

Foto: Knabbel en Babbel

Het is hier ook een stukje persoonlijker. Er is maar één aanspreekpunt, waar je als ouder altijd op terug kunt vallen. Ik bouw dan ook een speciale band op met de ouders. In een kinderdagverblijf is dat contact toch iets zakelijker, al was het alleen maar omdat je daar met verschillende pedagogisch medewerkers te maken hebt. Hier ben ik altijd aanwezig, en daardoor weten zowel de ouders als de kinderen waar ze aan toe zijn. Ik kan zo goed inspelen op de persoonlijke behoeftes van de kinderen en rekening houden met de wensen van de ouders.”

“Je ziet dat ouders steeds meer kiezen voor de kleinschaligheid, het persoonlijke contact en de flexibiliteit” gaat Ingrid even later verder nadat een ‘ochtendkind’ door zijn vader is opgehaald. “Daarnaast is het zo dat wij voor onze opvang de uren in rekening brengen dat de kinderen hier zijn. Niet de dagdelen zoals bij de kinderdagverblijven. Dus als je je kind hier in de middag maar twee uurtjes brengt, dan betaal je ook maar twee uur in plaats van een volledig dagdeel bij een kinderdagverblijf.”

Gastouderbemiddelingsbureaus

‘Knabbel en Babbel’ is aangesloten bij een drietal gastouderbemiddelingsbureaus. Als gastouder ben je verplicht om je bij een gastouderbemiddelingsbureau aan te sluiten. Die bureaus regelen in feite een gedeelte van de administratie voor de gastouders, en regelen ook de incasso’s. Daarnaast geven ze cursussen en workshops, zowel voor de ouders als voor de gastouders. Ook de ouders moeten bij een gastouderbemiddelingsbureau staan ingeschreven, anders komen ze niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag.

Is dat de enige eis om als gastouderopvang aan de slag te kunnen gaan?

“Nee. Een gastouder moet een VOG (Verklaring omtrent Gedrag) kunnen overleggen, moet in het bezit zijn van een diploma Kinder-EHBO, en minimaal de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 hebben gehaald.
Ook is er een maximum gesteld aan het aantal kinderen dat tegelijkertijd aanwezig mag zijn. Dat zijn 6 kinderen onder de 12 jaar, waarvan maximaal 5 kinderen onder de 4 jaar.
Verder moet er voor kinderen jonger dan 2 jaar een aparte slaapplek zijn. Ik heb hier in huis momenteel voor ieder kind een apart bedje, er zijn vier kinderbedjes en 1 peuterbed.

Daarnaast wordt er jaarlijks door het gastouderbemiddelingsbureau een risico-inventarisatie gemaakt. Daarbij wordt gekeken naar de veiligheid in huis en naar de netheid. Vanzelfsprekende zaken vind ik, maar we merken wel dat door die almaar toegenomen regeltjes het steeds moeilijker wordt om gastouders te krijgen. Er is momenteel een chronisch tekort aan gastouders, in het bijzonder voor de naschoolse opvang, zeg maar de groep kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud.”

Privéleven

Wel trekt de gastouderopvang een behoorlijke wissel op je privéleven, beaamt Ingrid.
“Ik heb zelf drie kinderen, die nu allemaal het huis uit zijn. Maar toen ik begon had ik die er ook nog bij, en toen kreeg het hele gezin met de opvang te maken.
En het werk is ook nooit afgelopen. Ik kan niet zoals op een kinderdagverblijf om 18.00 uur de deur achter me dicht trekken.

Natuurlijk moeten we toch af en toe ook eens zelf met vakantie. Gelukkig wordt er hier in de wijk goed samengewerkt met de andere gastouderopvang. We kunnen de kinderen dan in die situaties even van elkaar overnemen. Zo lang dit natuurlijk past binnen het toegestane kindaantal.”

Dan eisen de peuters weer alle aandacht op van Ingrid. We zijn al te lang een indringer in dit kinderdomein geweest. Hoog tijd dus om maar eens op te stappen.
Gastouderopvang, het is een soort roeping. Pure passie voor kinderen.

Wilt u meer weten over gastouderopvang ‘Knabbel en Babbel’, klik dan hier door naar de website.