Jan Benning, horecamanager van ‘De TWEE gezusters’ in Heerlen

Foto: Heerlen.nieuws.nl/Hein Smith

Misschien wel het mooiste stukje Heerlen gaat grotendeels schuil achter bakstenen en betonnen façades. Een groene oase midden in het centrum, de twee Heerlense kloosters Luciushof en Savelbergklooster. Al heel lang buren en nauw met elkaar verbonden.
Vandaag is Jan Benning onze gast. Horecamanager van ‘de TWEE gezusters’, sinds enige tijd de organisatie die in beide kloosters op sociaal-maatschappelijk betrokken wijze tal van activiteiten en diensten organiseert. Op het gebied van werk/studie, genieten, cultuur en horeca.

Wie is Jan Benning?

“Ik ben geboren op 26 maart 1959 in het Drentse plaatsje Darp. En ja, ik ben een echte Drent. Ik ben getrouwd met Marga, een echte Limburgse die ik leerde kennen toen ik op kamers woonde in de plaats waar ik toentertijd werkte. Daar woonde zij ook, zij was werkzaam in de verpleging. De klik was er, maar mijn vrouw wilde terug naar Limburg. Wij zijn getrouwd en naar Heerlen verhuisd. Samen hebben we drie kinderen. Zoon Richard (32) werkt op de Universiteit van Maastricht waar hij actief is op de afdeling Virtual reality. Onze dochter Daniëlle (30) is huisarts in Roggel, en onze jongste, Jeroen (26) is IT Hard- en softwarespecialist. Mijn echtgenote en ik wonen in Heerlen, in de wijk Molenberg.”

Je opleidingen?

“Na de MAVO heb ik de opleidingen 3e-, 2e- en 1e-restaurantkok gedaan. Daarna heb ik het diploma leermeester gehaald, en vervolgens de opleidingen keuken- en personeelsmanagement gedaan. De volgende stap was food- and beveragemanagement. Daarna heb ik achtereenvolgens de diploma’s instellingskok, leidinggevend instellingskok, en dieetkok gehaald, en tenslotte het diploma sociale hygiëne.”

Je maatschappelijke loopbaan?

“In het kader van ervaring opdoen begon ik bij restaurant de Hilde in Havelte (Drenthe). Daarna bij Kaatje bij de Sluis in Blokzijl. Zij hadden een Michelinster en ik heb daar de ‘nouvelle cuisine’ geleerd. Mijn volgende stap was kok bij een bistro en een familierestaurant in Veenendaal. Toen leerde ik mijn vrouw Marga kennen, en zijn we zoals al gezegd getrouwd en naar Limburg vertrokken.
Hier solliciteerde ik bij Château Neercanne en bij prinses Juliana, en ben ik bij Château Neercanne aan de slag gegaan.

Op een bepaald ogenblik zag ik via een advertentie dat het ABP een plaatsvervangend hoofd keuken zocht. Dat leek mij een leuke nieuwe uitdaging. Ik werd aangenomen voor deze functie en heb daar met heel veel plezier gewerkt van 1982 tot 2015. Wij hadden een team van 20 koks en bereidden dagelijks ongeveer 1200 maaltijden. Ik ben in 2015 uiteindelijk gestopt op het APG omdat ik niet door een deur kon met de externe cateraar.
Na een half jaar thuis te zijn geweest kwam ‘de TWEE gezusters’ op mijn pad. Ik ben nu precies een jaar werkzaam bij ‘de TWEE gezusters’.

Officieel solliciteerde ik naar de functie van kok. Maar door langdurige ziekte van de chef-kok werd ik gevraagd om de hele horeca te managen. Ik denk nu bijvoorbeeld mee met het ontwikkelen van plannen, het begeleiden van onze medewerkers, inkopen, het prijsbeleid, en ben ik tevens verantwoordelijk voor het budget. Eindverantwoordelijken zijn de algemeen directeur Dietmar Schrijnemakers en onze bedrijfsleidster Nicky van Elteren. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de horeca.

Robin Hood

Wij werken bij ‘de TWEE gezusters’ volgens het ‘Robin Hood-principe’: we krijgen inkomsten uit de verschillende afdelingen met verschillende activiteiten. De commerciële inkomsten die we genereren in de brasserie gebruiken wij deels om de avondmaaltijden te financieren. Voor een aantal maatschappelijke activiteiten en diensten krijgt ‘de TWEE gezusters’ een bijdrage van de gemeente.”

Hoe moeten wij jullie organisatie zien?

“De twee Heerlense kloosters Luciushof en Savelsbergklooster zijn al heel lang buren. En treden nu als ‘de TWEE gezusters’ naar buiten als één hechte organisatie – met één gezicht. Op een sociaal maatschappelijke wijze biedt zij tal van activiteiten en diensten op het gebied van werk/studie, genieten, cultuur en horeca aan.

Foto: Heerlen.nieuws.nl / Hein Smith

‘De TWEE gezusters’ is een maatschappelijk onderneming die vanuit een bedrijfsmatig perspectief opereert. We willen een verschil maken door voor diverse doelgroepen een springplank te zijn naar de maatschappij. Daarnaast stimuleert de onderneming de participatie en ontmoeting van kwetsbare burgers. Onder andere door het aanbieden van een voedzame, betaalbare maaltijd. Of door mensen een werkervaringsplek te geven waardoor ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Ook door het aanbieden van Nederlandse les wordt dit gerealiseerd. Dit doet de organisatie niet alleen door verschillende doelgroepen te mixen in de uitoefening van haar werkzaamheden, maar ook via de activiteiten en evenementen die ze stimuleert en organiseert. Om dit maatschappelijk doel te bereiken genereren wij commerciële inkomsten door onder andere de verhuur van ruimtes, het bieden van facilitaire diensten en door het aanbieden van à la carte gerechten in de Brasserie.

Hierbij betrekken we zoveel mogelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen uit het onderwijs, mensen met beperking en vrijwilligers, die we over de diverse afdelingen verdelen. Zowel in onze keuken en in de bediening, als in de facilitaire dienst en de programmering werken leerlingen en cliënten samen volgens het leer – werkmodel en het meester-gezel principe. Op die manier doen ze kennis en ervaring op, kunnen zij zich maatschappelijk ontwikkelen en van elkaar leren door middel van ‘kruisbestuiving’. Allemaal stappen die uiteindelijk dienen als een springplank naar de reguliere arbeidsmarkt.

En aan dit alles draag ik mijn deel bij binnen het horecagebeuren. Ik vind het mooi om met jonge mensen te werken die een ‘rugzakje’ hebben, om hen in ons gezamenlijk doel te begeleiden en klaar te stomen voor de ‘echte’ maatschappij.

Omschrijf jezelf eens als leidinggevende..

“Ik heb altijd al mensen begeleid. Ik ben een nuchtere Drent die niet houd van pamperen. Nee, ik ben wat dat betreft wel recht voor z`n raap. Als je met elkaar afspraken maakt, dan moet je die ook nakomen. Dat is bij mij niet anders. Je krijgt hier bij ons de kans om stappen te zetten naar actieve deelname op de arbeidsmarkt. En bij deze manier van begeleiden horen nu eenmaal regeltjes. Géén mobiele telefoons tijdens de werkzaamheden hier, wij hebben een duidelijke structuur. Héél belangrijk voor onze medewerkers die last hebben van autisme. Tevens is het belangrijk dat iedereen mag meedenken. Nee, ik ben niet autoritair, ik ben een man van de dialoog, een mensen-mens.
En wat is er nu mooier dan wanneer je ziet dat medewerkers meegroeien met ons bedrijf. Dat is toch waar we het met z’n allen voor doen?!”

Welke activiteiten vinden er nog meer plaats bij ‘de TWEE gezusters’?

“We hebben zalen waar ouderen bijvoorbeeld kunnen linedancen, schilderen en nog vele andere activiteiten kunnen uitoefenen. Om daarna gezamenlijk een lekker kopje koffie te drinken. We verhuren ook zalen voor bruiloften, andere feestjes of vergaderingen. Wat dat betreft leveren wij voor welk evenement dan ook maatwerk. Dat kan variëren van een zes-gangen menu tot belegde broodjes, met alles wat daar tussen zit. Wij zijn trouwens zeven dagen in de week geopend.”

En de maaltijden?

“Wij hebben iedere week andere menu’s, bereid met verse producten die wij zelf inkopen. Gevarieerde én verantwoorde maaltijden, dat is mijn devies! En onze formule blijkt aan te slaan, dat zien wij aan de toename van onze gasten, dat zijn er inmiddels drie maal zoveel geworden.”

En dan de vragen van …..

1. Karakter?

Opgeruimd.

2. Levensmotto?

Pluk de dag, het kan zo over zijn.

3. Bewondering voor?

De natuur, die vind ik enorm mooi.

4. Spijt van?

Nergens, je leert overal van; ook van wat je niet had moeten doen.

5. Angst voor?

Ik ken geen angst; nee, echt niet.

6. Hobby’s?

Ik houd van alle soorten muziek, van klassiek tot modern. En het geven van masterclasses en workshops op het gebied van koken. Na 35 jaar ervaring als kok heb ik een mooie receptenbundel samengesteld.

7. Ambities?

‘De TWEE gezusters’ naar het niveau brengen van ons gezamenlijk gestelde doel. En als we dat bereikt hebben dan ga ik op vakantie…

8. Carnaval of wintersport?

Geen van beide, ik ben van de zonvakanties, bijvoorbeeld in Mexico.

9. Slechte eigenschap?

Ik ben te ad-rem!

10. Schouwburg, boek of film?

Film, en dan vooral actiefilms.

11. Avondje stappen of etentje?

Als kok? Natuurlijk etentje!

12. Bier, water of wijntje?

Watertje. Ik ben 8 jaar geleden gestopt met roken en met het drinken van alcohol, ik voel mij nu veel fitter en dat bevalt goed.

13. Wie zijn je voorbeelden?

Mijn vrouw Marga, zij cijfert zich altijd weg, staat altijd klaar voor anderen, is een rasoptimist en heeft een positieve instelling; dat hebben wij ervaren tijdens haar ernstige ziekte.

14. Krijg inspiratie van?

De sterren-kok Sergio Herman.

15. Wat zou je absoluut ooit nog eens willen doen?

Wereldreis maken op een cruiseschip.

16. Ultieme doelstelling?

Om mijn leven op een goede wijze af te sluiten.

17. Tot slot, waar zien wij je over 10 jaar?

Als het kan overwinteren in Portugal en een klein appartement hebben in Heerlen.

‘De TWEE gezusters’ is voor mij het verbinden van onze gasten!

Jan Benning staat nog even stil bij ‘zijn’ ‘TWEE gezusters’, over de sociale functie van de brassserie, het verbinden van hun gasten en hun initiatief om ook jongere gasten hier aan tafel te krijgen. En over tal van andere plannen die nog in zijn hoofd zitten. En natuurlijk over zijn medewerkers, waar hij trots op is. Een bijzondere sociale man, deze Jan Benning.

Tekst en interview: Hein Smith.