De trainer en zijn nieuwe uitdaging: Jan van Dijk

Jan van Dijk (l) en voorzitter Martin Stevens
Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Nadat eind vorig jaar Maurice Verbunt, de huidige trainer van RKVV Chevremont zijn vertrek aankondigde bij de Kerkraadse hoofdklasser aan het einde van dit seizoen, moest de club op zoek naar een opvolger. Deze werd relatief snel gevonden in de persoon van Jan van Dijk, oud-profvoetballer en trainer van diverse profclubs. Tijd voor een gesprek.

Wie is Jan van Dijk?

“Ik ben op 10 december 1956 geboren in Schalkhaar (plaatsje in de buurt van Deventer). Ik kom uit een gezin met 4 kinderen, een echte sportfamilie. Mijn vader speelde voetbal en mijn moeder heeft op een hoog niveau gehandbald. Binnen ons gezin was mijn broer, die 4 jaar ouder is dan ik, mijn grote voorbeeld: hij speelde betaald voetbal bij Go Ahead. Ikzelf begon met voetballen op mijn zevende, bij de jeugdopleiding van Go Ahead. Dat weet ik nog goed, want dat betekende dat ik de 10 kilometer van Schalkhaar naar Go Ahead in Deventer moest fietsen.

Op mijn 17e werd ik gescout door FC Groningen. Daar heb ik vervolgens bijna twintig jaar gevoetbald, van 1972 tot 1992, met alleen in het seizoen 1978-1979 een uitstapje naar Go Ahead Eagles (de bijnaam van Jan van Dijk was dan ook ‘Mister FC Groningen’, red.) Daarna, op mijn 36e, stopte ik met spelen van betaald voetbal.”

Trainer

“Als trainer ben ik bij Velocitas begonnen. Daarna werd ik assistent-trainer van Hans Westerhof bij FC Groningen. Ik was inmiddels in het bezit van de benodigde diploma’s, en wilde op eigen benen staan. Er was voldoende interesse, van MVV, VVV en Cambuur. Er volgden diverse gesprekken. Toen ik zo goed als rond was met VVV kreeg ik een telefoontje van FC Groningen. Ze gingen afscheid nemen van de toenmalige trainer Wim Rijsbergen. Of ik dus de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen wilde worden?! Mooier kon niet, aan de slag bij mijn eigen cluppie!
FC Groningen was net gedegradeerd, en na twee seizoenen lukte het ons om terug te promoveren en we hebben ons daarna probleemloos weten te handhaven in de eredivisie. Ik ben van 1996 tot 2001 trainer geweest bij FC Groningen.”

Hogerop

“Maar op een bepaald moment ga je je toch oriënteren op mogelijkheden om hogerop te kunnen als trainer. Ik kwam terecht bij Roda JC, in die tijd een subtopper en bekerwinnaar, dat betekende voor mij een gigantische stap vooruit. Ik tekende een contract voor 3 jaar, maar al na drie maanden werd mijn contract na de tegenvallende resultaten ontbonden.

Roda JC heeft alles keurig afgewikkeld, en ik kreeg drie jaar lang mijn salaris betaald. Maar inmiddels was ik wel verhuisd naar Landgraaf en was volop aan het verbouwen. Ik leefde in de kelder, dus ongunstiger kon het bijna niet. In die drie jaar ben ik door Roda JC voor twee seizoenen verhuurd aan Helmond Sport. Met die vereniging behaalde ik tweemaal de nacompetitie. En als het goed gaat met je, dan ontstaat er ook belangstelling.

Twee verenigingen uit de eredivisie, RBC en RKC, toonden belangstelling en uiteindelijk was RBC het slagvaardigst. Dacht ik, want op moment dat ik aan de slag ging bleek dat een groot aantal van de dragende spelers verkocht was en hun vervangers niet over de vereiste kwaliteit beschikten. Dus was ik als trainer de pineut. Vervolgens ben ik een periode trainer geweest bij FC Emmen, maar daar moest ik als gevolg van interne wrijvingen in het tweede seizoen vertrekken.

Daarna ben ik 9 maanden in Saoudi-Arabië aan de slag gegaan, als assistent-trainer naast Foeke Booy bij Al Nassr, en tevens als trainer verantwoordelijk voor het Olympisch elftal.
In 2008 tekende ik voor 3 seizoenen als trainer bij VVV. Het eerste seizoen werden wij kampioen, in seizoen 2 werden we 12e. In het derde jaar werden veel van onze betere spelers verkocht en speelden wij onder in de ranglijst. Kijk, ik kan met stokken en een stuk zeil wel een tent bouwen, maar geen huis!
Na een jaar bij hoofdklasser VV Gemert, en een hernieuwde kennismaking met Helmond Sport werd begin 2016 mijn contract niet verlengd.”

En dan bent u bijna 10 maanden thuis?

“Ja klopt. Ik wilde een sabbatical jaar nemen. Maar het bleef toch kriebelen. Ik heb vervolgens amateurverenigingen een mail gestuurd waarin ik aangaf dat ik de verenigingen wel wilde ondersteunen. Coach voor coaches, bij bijvoorbeeld jeugdtrainers, trainers G-team of damesvoetbal, noem maar op. Want op al deze fronten ben ik ook actief geweest.”

En?

“Op alle mails kwam slechts één reactie, van VV Schaesberg. En sinds een half jaar train en begeleid ik O 17 bij VV Schaesberg, hartstikke leuk. Ook mijn jongste zoontje speelt bij VV Schaesberg, evenals mijn kleinzoon. Ik maak dit seizoen bij VV Schaesberg ook gewoon af.”

Dan komt een paar weken geleden een telefoontje van RKVV Chevremont, verbaasd?

“Nee, waarom?! Laat ik voorop stellen dat ik teveel liefhebber ben om thuis te zitten en nog vol ambitie bezit. Teveel liefhebber om nee te zeggen. En ambitieus, als de gesprekken met een vereniging goed zijn en er is een wederzijdse klik dan stap ik in. Tijdens deze gesprekken probeer ik in te schatten of hetgeen ik te horen krijg reëel is. En als dat zo is dan stap ik daar vol goede moed in.”

Wat wist u van de vereniging Chevremont?

“Nou, ik woon al heel wat jaren in deze regio, en mijn vrouw Ineke heeft een paar straten van die vereniging af gewoond. Daarnaast heb ik vrienden die uit Kerkrade komen en een link hebben met Chevremont. Ger Senden en Rene Trost, maar ook trainers die binnen het amateurvoetbal actief zijn. En zelf ben ik ook wedstrijden gaan bekijken in de diverse klasses. Ik was ook al eens bij Chevremont om voor Helmond Sport de prestaties van Tim Blättler te bekijken. Dus de vereniging was bij mij bekend en ben ik redelijk bekend met het amateurvoetbal in de regio.”

Voorzitter Martin Stevens heeft u benaderd?

“Ja. Na het eerste telefoontje hadden we een goed gesprek. Duidelijk, eerlijk en open. De successen van afgelopen jaren zijn besproken, en tevens de ambitie van de club dat ze de ingeslagen weg als vereniging ook willen voortzetten. Er was gelijk een klik. Na het tweede gesprek had ik geen enkele twijfel meer en ben akkoord gegaan met het contract en neem ik deze uitdaging bij Chevremont met beide handen aan.”

Chevremont-voorzitter Martin Stevens, die ook bij het interview aanwezig is, licht toe. “Nadat we te horen hadden gekregen dat onze huidige trainer Maurice Verbunt onze vereniging zou gaan verlaten hebben we als bestuur een profielschets gemaakt voor de nieuwe trainer. Daarbij hebben we ook leden ingeschakeld die niet in het bestuur zitten. Maar ga er maar aanstaan: Maurice Verbunt heeft hier 4 jaar een voortreffelijke prestatie geleverd, met de nodige successen.

Via die profielschets viel ook de naam Jan van Dijk. Die heb ik gebeld, en dat eerste telefoontje was aanleiding voor een persoonlijk gesprek. Na dat gesprek was het voor mij duidelijk: Jan van Dijk is voor Chevremont de nieuwe trainer voor het seizoen 2017 – 2018. Er was gelijk een klik, en gelukkig was die wederzijds. Dat is heel belangrijk, want de verkeerde trainer en de successen van afgelopen jaren kunnen zo maar weg zijn.

We hebben duidelijk met elkaar afgesproken welke koers we varen, welke prioriteiten er binnen de vereniging zijn. En we hebben het ook over het totale beleid gehad. Met de huidige mogelijkheden willen we zo hoog mogelijk blijven spelen. We willen onze eigen identiteit en cultuur blijven behouden, onze eigen koers varen en voorkomen dat we in een neerwaartse spiraal terecht komen. Ofwel het maximale rendement behalen binnen je mogelijkheden. We zijn vol vertrouwen in de samenwerking met onze nieuwe trainer Jan van Dijk, hij wordt onze derde trainer in 9 à 10 jaar. De eerste indrukken zijn erg positief. Niet alleen van mij, maar ook van het bestuur en de leden waarmee de nieuwe trainer al kennis gemaakt heeft.
Voor mij is het belangrijkste dat je het vertrouwen in elkaar hebt uitgesproken en dat de gemaakte afspraken worden nagekomen”, zegt een trotse voorzitter Martin Stevens.

En mocht er nu een club uit het betaalde voetbal bij Jan van Dijk aankloppen?

“Dan hebben ze pech”, is Jan van Dijk stellig. “Ik ben een man van zijn woord, volgend seizoen ben ik dus de trainer van Chevremont. Overigens niet alleen van het eerste team, als trainer heb ik ook aandacht voor de hele vereniging. En wat het profvoetbal betreft, dat heb ik wel gehad. Ik ben 60 jaar en sta niet meer te wachten op de stress bij een profclub. Want 1 keer verliezen kan al betekenen dat je iedere keer over je schouder moet blijven kijken. Geloof me, ik spreek uit ervaring. En deze ervaring deel ik met vele trainers.
En daarnaast wil ik ook meer tijd aan het thuisfront besteden. Aan mijn echtgenote Ineke, de dochters Savannah en Amber en de twee zonen Jordy en Noah en niet te vergeten de volwassen zonen Gregor en Dominique. En heel belangrijk in dit plaatje zijn ook de kleinkinderen.

En dan de vragen van …..

1. Karakter?

Vechter, een winnaar, voetbaldier; in het veld kan ik misschien wel een schurk zijn maar daar buiten een innemend mens.

2. Levensmotto?

Genieten van hetgeen je hebt.

3. Bewondering voor?

Mijn broer die na een motorongeluk invalide raakte, vele operaties heeft moeten ondergaan en voor het ongelooflijk vele dat hij voor zijn kiezen heeft gehad.

4. Spijt van?

Nergens. Alles wat ik in mijn leven heb gedaan heb ik bewust gedaan met overtuiging.

5. Angst voor?

Ik heb nergens angst voor.

6. Hobby’s?

De natuur, golven, voetbal, de kinderen en kleinkinderen.

7. Ambities?

Plezier beleven, zowel privé als ook zakelijk; en van mijn kleinkinderen genieten!

8. Ultieme doelstelling?

Om op de dag voordat ik dood ga te kunnen zeggen: “Ik heb een mooi leven gehad en heb alles kunnen doen wat ik wilde doen.”

9. Slechte eigenschap?

Soms ongeduldig.

10. Schouwburg, boek of film?

Schouwburg, en een goed boek lezen; bij het kijken naar een film val ik in slaap.

11. Avondje stappen of etentje?

Heeft met mijn leeftijd te maken, het stappen dat hebben we gehad; het is ook niet mijn muziek meer die er gedraaid wordt en om dan nog maar niet te spreken over het volume ervan. Nee, voor mij een avondje Nederlandstalige muziek.

11. Bier, water of wijntje?

Wijntje, maar op z’n tijd ook wel een biertje.

12. Wie zijn uw voorbeelden?

Mijn vader. En in de voetbalwereld Van de Kerkhoff en Neeskens, spelers die net zoals ik hard werken, mannen van ‘niet lullen maar poetsen’.

13. Krijg inspiratie van?

Mijn 5 kleinkinderen.

14. Wat zou u nog wel eens willen doen?

Gevoelsmatig, ik ben verwend met alles wat ik gedaan heb, ik heb bijna de hele wereld gezien, voor 60.000 toeschouwers gevoetbald, dus ik heb al veel mee gemaakt.

15. Waar zien we u over 10 jaar?

Ik hoop dat je me nog steeds tegenkomt in Limburg, lekker wandelen op de hei en dan terug denken aan je verleden.

De trainer en de voorzitter van RKVV Chevremont hebben er zin in. Vooral Jan van Dijk. Een innemend mens, die ook nog eens het plaatselijke dialect goed verstaat en begrijpt. “Van mij mag het beginnen.”
Wij wensen Jan van Dijk en de voetbalvereniging Chevremont komend seizoen dan ook al het goeds toe!

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties