De trainer en zijn uitdaging: Jorrit Dacier

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Hij komt uit een bekende Heerlense voetbalfamilie, Jorrit Dacier, de huidige assistent-trainer van RKSV Bekkerveld. En met ingang van volgend seizoen de hoofdtrainer van Sporting Heerlen.

Voetbal is hem met de paplepel ingegeven. Zijn vader Jack was onder andere oud-speler van het roemruchte eerste team van SV Heerlen. Broer Luc was jarenlang een van de dragende spelers bij het eerste van Bekkerveld. Daarnaast zijn er nog zijn oom, de bekende trainer uit het amateurvoetbal en oud-doelverdediger van Roda JC, Joop Dacier en zijn neef Sietse die onder andere actief was bij RKHBS. Hijzelf voetbalde ook, totdat hij de keuze maakte om trainer te worden.

Wie is Jorrit Dacier?

Ik ben 30 jaar, en woon samen met mijn vriendin Clodine. Samen hebben wij sinds 15 maanden een zoontje met de naam Jax. Jax is voor mij het mooiste wat me is overkomen; je moet je voorstellen, je komt na een dag van werken thuis en daar ligt onze kleine man lachend op je te wachten, mooi man. Dit overtreft echt alles. We wonen met z`n drieën op de Vrusschemigerweg in Heerlen.
Werkzaam ben ik bij Dentaid Benelux BV, waar ik accountmanager ben. Ons bedrijf levert producten voor de mondhygiëne. Ik bezoek onder andere tandartsen. Het is voor mij een mooie uitdaging.

Je hebt uiteraard gevoetbald, waar ben je begonnen en hoe is je voetbalcarrière verlopen?

Met voetballen ben ik begonnen op 4-jarige leeftijd bij RKHBS en op mijn vijftiende ben ik naar RKSV Bekkerveld gegaan, wat ik ook als mijn cluppie beschouw. Tussendoor heb ik een uitstapje gemaakt naar SV Heerlen en heb ik in de zaal gespeeld bij zvv Fortuna`71.

Dan maak je de keuze om trainer te worden?

Tijdens mijn activiteiten als voetballer was ik al trainer van de B1, en toen ik stopte werd ik trainer van de A1. Zonder arrogant te willen zijn niet zonder succes! Een belangrijk onderdeel van dit succes is voor mij het feit dat een hoop van de spelers die ik toen getraind heb nu in het eerste van Bekkerveld spelen, waar ik nu assistent trainer ben. Het gaat in mijn ogen bij de jeugd om de ontwikkeling van de speler, als trainer kun je daar een steentje aan bijdragen. Uit het doorstromen van spelers uit de jeugd naar het eerste team heb ik altijd veel voldoening gehaald.

Maar dan, waarom word je trainer?

Ik heb mijn CIOS diploma gehaald en gedurende deze opleiding was ik ook bezig met lesgeven. Er is bij mij altijd een grote interesse geweest om bezig te zijn met jeugd. En voetballen zat al heel vroeg bij mij in het bloed. Ik heb dan ook bewust gekozen om trainer te worden.

Kun jij aangeven welk soort trainer jij bent?

Lastig om dit over mijzelf te zeggen. Deze vraag zou je beter aan de spelersgroep kunnen stellen. Echter als ik toch een poging mag wagen, sta ik graag tussen de spelers in en weet ik op de juiste momenten erboven te staan. Op deze manier kom ik het best tot mijn recht.

En dan is daar heel verrassend het bericht dat je volgend seizoen de nieuwe trainer bent van Sporting Heerlen?!

Klopt, op een avond belde Jos Crombach van Sporting Heerlen me met de vraag of ik openstond voor een gesprek over een mogelijk trainerschap. Daar ben ik op ingegaan en al direct tijdens dat eerste gesprek merkte ik dat de ideeën over voetbal bij de delegatie van de vereniging overeenkwamen met die van mij. Dat gaf me een goed gevoel. Er staat nu een jong team met een herkenbare spelstijl en dat willen ze ook zo houden. Bovendien een team met jonge jongens uit de regio, en daar kon ik mij helemaal in vinden. We zijn uit elkaar gegaan met de afspraak voor een vervolggesprek.

Dan ga je naar huis?

Ja. Daar heb ik natuurlijk nagedacht of ik moest doorgaan bij Bekkerveld, of nu op eigen benen moest gaan staan als zelfstandige coach. Ik heb bij een ervaringsdeskundige advies ingewonnen en al snel werd duidelijk dat als ik de kans mocht krijgen bij Sporting Heerlen, ik deze ook zou gaan pakken.

Vervolgens komt het tweede telefoontje?

Ja, en toen ging het snel moet ik zeggen. We hebben over verdere details gesproken, over het tweede team waarvan de doelstelling was dat dit volgend seizoen de kloof met het eerste team kleiner gaat maken. En ook dat er volgend seizoen weer een A-jeugd is. Vervolgens ben ik naar huis gegaan.
De dag erna kreeg ik het bericht dat Sporting Heerlen mij als nieuwe hoofdtrainer wilde hebben voor het seizoen 2017 – 2018. En deze uitdaging ben ik aangegaan.

Waarom Sporting Heerlen?

Ik ken de vereniging, ik heb er gevoetbald. Het is een mooie vereniging, met perfecte randvoorwaarden. Mijn familie is verweven met de vereniging. En de vereniging en ik zitten op één lijn wat voetbal betreft. Dat lijkt me dus een mooie basis om te starten.

Hoe was de reactie bij Bekkerveld?

Het bestuur reageerde zeer positief en was ook van mening dat ik deze kans moest pakken. De spelers heb ik na de laatste wedstrijd voor de winterstop ingelicht, en hun reactie was prachtig: ik kreeg een daverend applaus. Ja, dat deed me wel wat!

En de reactie van de hoofdtrainer Cooky Voorn, die lovend over je sprak en zelfs de toekomstige hoofdtrainer van Bekkerveld in je zag?

Hij had er alle begrip voor, maar hij vindt het jammer. Zeker omdat wij ook persoonlijk een goede klik hadden. Maar hij wist ook dat ik ooit zelfstandig een vereniging zou gaan trainen en die kans was er nu. Hij gunt het mij van harte. En toekomstige hoofdtrainer? Dan moet ik eerst nog het diploma TC 1 gaan halen, en ik heb pas afgelopen mei het trainersdiploma TC 2 gehaald.
Maar ik kom zeker terug bij Bekkerveld. En ik ga zeker met Paul Reijns evalueren. Kijk, Bekkerveld was voor mij een veilige omgeving en de gunfactor binnen deze club is erg groot. Iedereen die ik spreek vindt het een puike beslissing.

Hoe was de reactie van de harde kern in de familie, je vader Jack en je oom Joop?

Mijn vader is enorm trots. Zeker omdat het ook nog Sporting Heerlen betreft, dat maakt het nog meer bijzonder. Ook Joop vindt het mooi dat ik deze stap heb gemaakt. En mijn vader zal zijn TomTom opnieuw moeten instellen, zegt Jorrit lachend, niet meer naar Bekkerveld maar naar Sporting Heerlen!

Als we eens even kijken naar de ranglijst, op dit moment bevindt het eerste team van Sporting Heerlen zich in de onderste regionen…?

Klopt, ja. Maar als je een of twee wedstrijden wint dan sta je weer in de middenmoot. En er is voldoende kwaliteit voor handhaving.

En nu breken er dus drukke tijden voor je aan?

Ja en dat besef ik ook. Maar ik maak de klus bij Bekkerveld voor de volle honderd procent af. En ik hoop in stijl met een prijsje afscheid te kunnen nemen van de vereniging waar ik veel aan te danken heb.

Dan de vragen van …..

1. Karakter?

Eigenwijs, sociaal, direct, gezellig, eerlijk en ambitieus.

2. Levensmotto?

Belangrijk is om van het leven te genieten want het leven is zo afgelopen.

3. Bewondering voor …?

Mijn gezin en familie.

4. Etentje of avondje stappen?

Eerst etentje en daarna stappen.

5. Bier, water of wijntje?

Biertje.

6. Trots op?

Mijn zoontje Jax en op de hele hechte familieband; ik zou ook nooit overwegen om ver van mijn familie te gaan wonen, daarvoor zijn zij voor mij veel te belangrijk.

7. Slechte eigenschap?

Ik rook !!!

8. Angst voor?

Dat er iets met mijn naasten zou gebeuren.

9. Andere hobby’s?

Ik zit met groep vrienden in een carnavalsgroep.

10. Waar krijg je inspiratie van?

Van personen die energie uitstralen, die gedurende een proces het onderste uit de kan willen halen.

11. Waar zien we je over 10 jaar?

Als hoofdtrainer bij een mooie vereniging in Parkstad.

12. Vakantie of carnaval?

Carnaval.

13. Muziek?

Top 40.

14. Favoriete vereniging?

FC Barcelona.

15. Met de kennis van nu, wat zou je anders hebben gedaan?

Méér uit mijn carrière als amateurvoetballer gehaald hebben.

16. TV programma?

Sons of Anarchy.

We nemen afscheid van deze sympathieke jongeman, die ambitieus is en weet wat hij wil.
Wij wensen Jorrit het volgende seizoen veel succes bij zijn nieuwe uitdaging, hoofdtrainer van Sporting Heerlen.

Tekst en interview: Hein Smith

Reacties