Dyonne Starmans: docente, model en zangeres

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Vandaag een gesprek met Dyonne Starmans uit Heerlen: docente, model en zangeres.

Wie is Dyonne Starmans?

Ik ben 25 jaar geleden geboren in Heerlen, getogen op de Heerlerbaan, en heb een relatie met Luca en ik woon nog steeds in Heerlen. Mijn ouders zijn Monique en Patrick Starmans.

Opleidingen?

Na de HAVO heb ik eerst een HBO-opleiding gedaan, Social Work, Cultureel Maatschappelijk Agoog, daarna weer HBO docent Omgangskunde en nu het derde gedeelte HBO, in deeltijd, voor docent Nederlands.

Je geeft nu les op het AZC in Heerlen. Hoe ben je hier terecht gekomen?

Tijdens een open dag ontmoette ik een docent die op een school in Sittard les gaf aan asielzoekers in de leeftijd tot 18 jaar. Want zij zijn tot 18 jaar leerplichtig. Op deze school zochten zij nog een docent. En die uitdaging heb ik met twee handen aangegrepen. Eerst als vervanging, later voor vast. Het was geen reguliere schoolklas, de leerlingen spraken geen Nederlands en ook geen Engels dus het was voor mij vaak improviseren. Met armen en benen proberen iets duidelijk te maken. Daar was veel geduld voor nodig. Maar al snel werd het voor mij duidelijk dat dit de uitdaging was waarmee ik verder wilde.
Nu werk ik bij het COA in het AZC in Heerlen, met cursisten vanaf 18 jaar. Die zijn iets verder dan de leerlingen die ik eerst had. Mijn groep spreekt Engels, en dat is dan ook de steuntaal. De communicatie gaat makkelijker. Mijn groep bestaat vooral uit Syriërs en zij zijn heel erg gemotiveerd. Laatst hebben wij het zelfs over Sinterklaas gehad, en we kregen ontzettend veel leuke reacties. Het is enorm leuk om te werken met gemotiveerde mensen die er echt voor gaan. De methodes voor het lesgeven worden aangereikt door het werk.
Wij hebben groepen van verschillende niveaus, sommigen hebben al een achtergrond met bepaalde opleidingen in hun thuisland.
Maar het blijft moeilijk om de Nederlandse taal te leren. Laatst kwam een meisje, een van onze cursisten, met het voorstel om eens stukje Arabisch te leren. Zodat wij konden ervaren hoe moeilijk het is om een vreemde taal te leren.
Ik zei het al eerder dat ik altijd docent wilde worden, maar in de afgelopen drie jaar heb ik toch wel een enorme positieve ervaring opgedaan door het lesgeven aan deze mensen.

dyonne-starmans_2Daarnaast ben je ook nog actief als model; hoe word je model?

Ik werd weleens gevraagd om model te staan op een foto. Op den duur was dat steeds vaker het geval, en steeds meer fotografen benaderden mij voor het maken van foto’s. Zo heb ik nu een netwerk van vaste fotografen waar ik mee werk. En ik vind het nog steeds leuk werk.

En dat leidt dan uiteindelijk tot het meedoen aan een miss verkiezing; hoe is dat eigenlijk gegaan?

Een scout benaderde me op een gegeven moment om mee te doen aan een miss verkiezing. Dat was in 2015, en daar ben ik als tweede geëindigd. Dus nét naast de hoofdprijs, en dus ook geen deelname aan de landelijke verkiezing. Maar dat gaf mij wel de extra motivatie om door te gaan. En nu ben ik dus finaliste in de verkiezing tot Miss BeNeLux 2017. Voor die verkiezing ben je al ruim een half jaar van te voren in de touwen. Je gaat op reis, je bent een weekend op pad met de andere kandidaten, er is een pre-Judging en natuurlijk diverse fotoshoots. Alle kandidaten hebben bovendien een persoonlijke finaliste Facebookaccount gekregen dat we zelf moeten te beheren.

Maar je zult er toch ook nog wel iets meer voor moeten doen?

Natuurlijk moet ik op mijn gewicht letten, ik kan niet om de dag een frietje speciaal of een andere vette hap eten. Dat gaat niet. En als de tijd het toelaat dan sport ik ook. Zoals gezegd, je bent er een half jaar mee bezig voordat de eindrondes beginnen.

Waar worden de verkiezingen gehouden?

Dat is nog niet bekend. Wat wel bekend is dat er drie Nederlands deelneemsters zijn en daarvan ben ik de enige Limburgse. De overige kandidaten komen uit België.

En dan de finale, hoe gaat dat in z’n werk?

Het is niet alleen maar het mooi wezen. Nee, ze kijken naar je presentatie, er volgt een interview over je algemene kennis. Ook is er een vragenronde, wat ik overigens wel goed vind. En dan natuurlijk het diverse malen omkleden. Want je moet natuurlijk ook wel een uitstraling hebben.

Bij winst?

Dan ga je een heel jaar overal naar toe als ‘Miss BeNeLux’, voor representatieve taken. En je mag meedoen aan internationale verkiezingen. Ja, ik ga er vol voor! Dat is overigens allemaal te volgen via www.missbenelux.eu.
Maar prioriteit nummer één is en blijft mijn beroep als docente.

Een grote hobby van Dyonne is zingen. Zij treed als gastzangeres op, bijvoorbeeld bij de Rick Nolov band. En recent presenteerde zij samen met haar vader Patrick hun gezamenlijke carnavalsplaat, onder de titel “same”.

dyonne-starmans_1Hoe komen jullie aan deze titel?

“Same” betekent in ons geval niet alleen wij twee, maar ook twéé generaties. Overigens schrijft mijn moeder Monique ook teksten, onder andere voor de schlagers van carnavalsgroep ‘De Drinkbülle’. Ons liedje “Same” is geschreven door Etienne Conemans en John Janssen, bekend van het duo ‘De Dörpsgekke’. Tijdens het afgelopen Heerlense Sjlagerkonkoer in A Gene Bek zijn we als vierde geëindigd.

Het is nogal wat: docent, model en zangeres. Hoe is dat te combineren?

Het is een kwestie van goed plannen, combineren en prioriteiten stellen. En je moet je blijven focussen, anders gaat het niet lukken. Maar ter informatie, die Miss-verkiezing is gezien mijn leeftijd echt een van mijn laatste kansen. Dus ik wil er alles aan doen om de titel te halen. Maar dat zullen de andere deelneemsters ook wel willen. Het zingen is hobby. Maar docent zijn is voor mij absoluut prioriteit nummer een. Ik heb hier serieus mijn weg in gevonden. En geloof me, ik ga met alles heel professioneel om…


Je bent geboren en getogen in Heerlen en je woont er nog steeds. Wat is jouw mening over Heerlen?

Om te beginnen ben ik trots op Heerlen. Heerlen heeft alles wat ik nodig heb. Restaurants, uitgaansgelegenheden, evenementen. En ook op cultureel gebied is er genoeg te doen. Neem enkele evenementen: Food Truck Festival – Cultura Nova – Oad op Nu – in de schouwburg Typhoon. Wat ik dit jaar wel gemist heb is het Booch Festival.
Wat mij opvalt is dat er aandacht is voor het (her)bezetten van leegstaande panden en de ondernemers die er intrekken. Neem nu op de Bongerd de zaak Coasters. Twee jonge ondernemers met een unieke formule, je kunt er diverse soorten koffie drinken en ook nog eens kleding kopen. Daarnaast speelt een van de eigenaren in de band die ‘Nu of Nooit’ heeft gewonnen en gaan nu optreden tijdens Pinkpop. Dat is mooi toch.
Maar er blijft één ding: Heerlen is géén Maastricht. Als iemand je vraagt waar je vandaan komt, en je zegt dat je uit Limburg of Nederland komt dan wordt de naam Heerlen nooit genoemd. Dus blijven werken aan de naamsbekendheid.
Voor de rest is Heerlen top. Ik voel mij hier thuis, ik woon hier en werk hier en voel me hier super prettig.

En dan de vragen van ……

1. Karakter?

Loyaal, doelgericht, creatief en chaotisch.

2. Levensmotto?

Wanner je een doel hebt dan moet je de focus daarvoor behouden. Als ik iets wil bereiken, dan wil ik dit ook, dan ga ik er voor meer dan 100 % voor. Zoals voor mijn baan, en ook de miss titel.

3. Bewondering voor?

Mensen die zelfverzekerd zijn. Die tegen kritiek kunnen en hiermee kunnen omgaan. Dat kan ik nog niet, ik kan moeilijk tegen kritiek.

4. Spijt van?

Weet je, tot nu toe heb ik de weg bewandeld die ik voor ogen had om mijn doel te bereiken. Alleen heeft dit langer geduurd dan verwacht, dat had efficiënter gekund. Nu heb ik langer moeten wachten voordat ik les mocht geven.

5. Angst voor?

Spinnen.

6. Hobby’s?

Mijn werk, zingen, sporten en model wezen.

7. Ambities?

Mijn laatste diploma docent Nederlands halen, ik zit nu in de laatste fase, de eerste en tweede fase heb ik al gehaald. En deelnemen aan een internationale miss-verkiezing.

8. Slechte eigenschap?

Ik ben koppig, ik ga met mijn kop door de muur. Of zoals mijn moeder zegt “je hebt een stierenkop!!!”

9. Film of boek?

Voor mijn opleiding moet ik nog 16 boeken lezen. Film, “Inception” die is goed.

10. Avondje stappen of etentje?

Combinatie hiervan, eerst etentje en dan stappen.

11. Bier, water of wijntje?

Wijntje.

12. Wie zijn je voorbeelden?

Na even nadenken: Amy Winehouse, alleen qua stem.

13. Krijg inspiratie van?

Door met mensen te praten over diverse onderwerpen, van interactie met andere mensen krijg ik inspiratie en word ik creatief.

14. Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

Met een big band optreden. En persoonlijk door Amerika willen trekken.

15. Kerstmis?

Het ultieme kerstgevoel is voor mij met mijn familie stilistisch in gala gezellig eten en bij elkaar zijn.

16. Je ouders?

Ik heb een zeer goede band met allebei. Ik waardeer hen enorm. Opvallend is dat ik dagelijks evenveel apps naar mijn moeder als naar mijn vader stuur, dat zegt toch genoeg…

17. Tot slot waar zien we je over 10 jaar?

Misschien in Italië (Dyonne heeft een vriend van Italiaanse afkomst), en dan neem ik mijn ouders mee. Stel je voor, er komen kleinkinderen en mijn moeder is er niet bij, dat zou voor haar een ramp zijn.

Het was duidelijk, onze gaste van vandaag is een jongedame die weet wat zij wil, weet wat zij zegt en iemand die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Maar ook zeer sociaal, en doelen durft te stellen. En naast dit alles ook weet te genieten. Het komt wel goed met Dyonne Starmans.

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties