Wout Sieben: vierde generatie aan het roer van bijna 100-jarig familiebedrijf

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Vandaag zijn we te gast bij BPG Sieben Bouw & afbouwmaterialen in hun hoofdvestiging in Heerlen. Wij spreken met de jonge directeur van deze organisatie. Wout Sieben dacht er tijdens zijn studietijd geen moment over om in het familiebedrijf te stappen. Het idee om iedere morgen rond de klok van 6 te moeten opstaan trok hem niet.

In 2005 vroeg zijn vader hem echter of hij niet één dag in de week wilde bijspringen op de afdeling administratie. Vanaf dat moment sloeg de vonk over: één dag werden er twee, van kantoor ging het naar het magazijn en naar de verkoop, en weer terug. Hij kreeg er steeds meer plezier in. En hij vindt het nog steeds een mooie uitdaging.

Wie is Wout Sieben?

“Ik ben in 1979 geboren. Sinds 2006 ben ik getrouwd met Tasjka (juriste), en in 2008 zijn onze dochters, Evi en Resa, geboren. We wonen in Maastricht. De grootste hobby van onze dochters is het verzorgen en rijden van hun pony’s, Salude en Naevera. Daarnaast speelt Resa piano en leest Evi graag.”

Opleidingen?

“Ik heb Beleids- en organisatiewetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. Daarvoor volgde ik de HEAO bedrijfseconomie in Sittard, en weer daarvoor het Sintermeertencollege in Heerlen. Voor mijn scriptie aan de universiteit heb ik, al dan niet bewust, mijn tijd genomen. Naast het onderzoek was ik actief binnen ons familiebedrijf. Het onderzoek naar een generatiewisseling binnen een familieorganisatie nam uiteindelijk meer tijd in beslag dan ik had gedacht. Gelukkig had ik een goede scriptiebegeleider die me heeft gemotiveerd tijdig mijn scriptie af te ronden.”

En dan komt toch de generatiewissel?

“Ja, op een gegeven moment heb ik alles overgenomen. Mijn vader is wel nog regelmatig blijven komen. Vanaf 2010 is hij gestart met ‘afbouwen’, en in 2015 is hij er definitief mee gestopt. Hij heeft mij veel geleerd.”

Een kort overzicht van de ontwikkeling van het bedrijf Sieben gedurende de afgelopen jaren:

  • In 2000 verhuisde het bedrijf van de Schelsberg naar de huidige locatie aan de Beersdalweg in Heerlen.
  • In 2005 begon Wout fulltime in het bedrijf te werken.
  • In 2009 wordt Sieben BV lid van ‘4Plus Bouwmaterialen’, een inkooporganisatie in bouwmaterialen.
  • In 2010 is Multimate gesloten en na een verbouwing van 2 maanden wordt BPG Sieben geopend. Een risicovolle, maar achteraf zeer goede beslissing in een economisch mindere tijd.
  • In 2013 neemt Sieben BV een vestiging van Raab Kärcher in Kerkrade over en opent een tweede BPG-vestiging.
  • Op dit moment heeft Sieben BV 22 personeelsleden, en bezorgt het bedrijf bouwmaterialen met 3 vrachtwagens in heel Limburg.

Jullie zijn een gevestigde orde, hebben een goede naam en blijven groeien?

“Buiten het brede assortiment, de goede logistiek en de service die wij leveren zijn we sterk door de familiale omgang met onze klanten. Wij hebben een grote en hechte groep van klanten. In onze ogen zijn wij gegroeid door transparant te zijn en normaal te doen.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Natuurlijk het uitvoeren van mijn activiteiten binnen mijn huidige bedrijf. Daarnaast zit ik in het bestuur van de 4Plus Bouwmaterialen Groep en ben ik recent toegetreden tot het bestuur van de HIBIN, de cao-organisatie van de handel in bouwmaterialen.”

Dan even iets geheel anders. Je was ooit een zeer verdienstelijke voetballer. Hoe is dat nu?

“Laat ik beginnen bij mijn jeugd. Ik ben begonnen bij SV Hulsberg, daar heb ik van mijn 5e tot en met mijn 8e jaar gevoetbald. Vervolgens een lange periode bij Bekkerveld, toen 2 jaar Geleen Zuid, 2 jaar MSP`03, weer Bekkerveld en weer Geleen Zuid, en een half seizoen bij GSV. Inmiddels waren wij verhuisd naar België en ben ik daar gaan voetballen bij Boorsem Sport, die speelden 4e provinciaal, een heel leuke tijd.”
“Momenteel speel ik af en toe op zaterdagmiddag bij de veteranen van Boorsem Sport. Als ik naast mijn drukke baan met veel nevenactiviteiten toch nog tijd over heb, dan ga ik graag eens kijken naar het paardrijden van onze dochters, waarvan er eentje sinds kort wedstrijden rijdt.”

Dan de vragen van …..

1. Karakter?

“Doorzetter, ondernemer, relativerend, stabiel.”

2. Levensmotto?

“In de rust ligt de kracht.”

3. Bewondering voor?

“Mensen die ondanks tegenslagen iets maken van hun leven.”

4. Spijt van?

“Spijt is een negatieve emotie. Er zijn altijd dingen die je anders had kunnen doen, maar als ik een beslissing neem sta ik er voor 100% achter.”

5. Angst voor?

“Ik ben positief ingesteld en heb voor weinig dingen angst. Voor bijna elk probleem is wel een oplossing.”

6. Hobby’s?

“Hardlopen, voetballen, films.”

7. Ambities?

“Ik heb er ooit aan gedacht om leraar te worden, en het lopen van een marathon.”

8. Ultieme doelstelling?

“Gezond ouder worden. En om dingen die je geleerd hebt over te dragen aan de jongere generatie.”

9. Slechte eigenschap?

“Ongeduldig, misschien het (te) positief leven; en ik ben een gedeeltelijke controlfreak.”

10. Film of boek?

“In de tijd die ik heb een goede film kijken met mijn echtgenote die zij dan uitzoekt. Een van mijn favorieten blijft dan toch ‘Into the wild’.”

11. Avondje stappen of etentje?

“Etentje met vervolg.”

12. Bier, water of wijntje?

“Met de tijd is dat wijn geworden.”

13. Wie zijn je voorbeelden?

“In de vele personen die ik ben tegengekomen zie ik iets positiefs en een voorbeeld.”

14. Krijg inspiratie van?

“Brainstormen met positieve mensen, mijn vrouw en de magische linkervoet van Dimario.”

15. Wat zou je absoluut nog eens willen doen?

“Een aantal dagen meekijken over de schouders van wereldleiders.”

16. Tot slot, waar zien we je over 10 jaar?

“Dan ben ik 47 jaar, hopelijk gezond en heb ik een marathon gelopen.”

Ook zijn broer Sonny, internet marketing bedrijf (Pure Minds.nl), en zus Laurie, logopediste, zangeres en zangdocente (Golaud.nl), zijn ondernemers. Het ondernemen zit de familie Sieben in de genen.
Wij nemen afscheid van Wout Sieben en danken hem voor het gesprek en sluiten af met zijn levensmotto: “In de rust ligt de kracht.”

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties