Pascal Stofberg: hoofdtrainer bij RKVV Weltania

Foto: Heerlen.Nieuws.nl/Hein Smith

Aan het begin van de voetbalcompetitie 2016 – 2017 startte RKVV Weltania het seizoen met een nieuwe trainer. Voor veel leden was dat in de voorbereiding even wennen. Nadat 7 seizoenen lang Rob Ramaekers aan het roer had gestaan, nu een nieuwe hoofdtrainer bij hun vereniging. Die nieuwe hoofdtrainer is Pascal Stofberg. Tijd om kennis te maken met deze ambitieuze oefenmeester.

Wie is Pascal Stofberg?

Ik ben geboren op 7 juni 1968 in Brunssum, ben getrouwd met Monique en samen hebben wij twee zonen. Jordy van 23 en Brian van 18 jaar. Alleen Brian voetbalt nog, bij VV De Leeuw in Brunssum, waar wij ook wonen.

Opleidingen?

Na de lagere school heb ik mijn MAVO- en HAVO-diploma gehaald. Daarna ging in militaire dienst en vervolgens heb ik de opleiding HBO Informatica gevolgd.

Maatschappelijke loopbaan?

Ik heb 20 jaar gewerkt bij ATOS, een groot ICT bedrijf. Na een reorganisatie werd ik echter boventallig. Ik ben dus op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Voetbal, waar en hoe is het begonnen?

Ik begon bij SV Treebeek. In de jeugd. Van daaruit doorgegroeid naar het eerste team. In 1988 werden wij kampioen met louter eigen spelers. Dat gebeurde in twee legendarische wedstrijden, voor 2000 man publiek, tegen FC Hoensbroek op het complex van EHC.
In 1993 ging ik voetballen bij SV Heerlen. Daar voetbalden toen nog een paar jongens waarmee ik bij SV Treebeek gevoetbald had. Ik heb daar zo’n 4 tot 5 jaar gespeeld, waarbij we een maal kampioen werden en één maal promoveerden.

Op mijn dertigste kregen Monique en ik onze tweede zoon Brian. Ik werkte, en besloot toen om op voetbalgebied af te gaan bouwen. Mijn vader werd in die periode trainer bij De Leeuw. Het eerste team voetbalde in de zesde klasse. Daar ben ik toen gaan spelen.
Het eerste seizoen werden we gelijk kampioen en promoveerden naar de vijfde klasse. Mijn vader is vervolgens nog 5 jaar trainer gebleven, en ging daarna als trainer bij het toenmalige Treebeek Sport aan de slag. Zijn opvolger bij De Leeuw was Michel Broeders. Onder zijn leiding promoveerden wij naar de vierde klasse.

Aan welke vereniging bewaar je als speler de leukste herinneringen?

Dat is toch wel mijn tijd geweest bij SV Heerlen. Een pracht periode. Niet alleen hadden we in die tijd een goed team, vooral de onderlinge verhoudingen waren top. Daarmee kwamen de resultaten vanzelf. Een maal kampioen en een maal promotie. Maar ook de organisatie binnen die vereniging was meer dan goed. Dat had waarschijnlijk ook met het succes te maken, maar over de gehele lijn was in die club alles goed geregeld. Een groot pluspunt was ook dat onze vrouwen en vriendinnen ook regelmatig op vrijdag in de kantine bij elkaar kwamen. Bijvoorbeeld om gedichten te schrijven over hun vriend of man, die dan op Sinterklaasavond door de goedheiligman werden voorgelezen. Legendarische avonden!

Waarom neem je dan het besluit om trainer te worden?

In 2007 scheurde ik voor de tweede maal mijn enkelbanden. Actief voetballen zat er toen voor mij niet meer in, kreeg ik te horen. Na die teleurstelling verwerkt te hebben mocht ik starten als assistent-trainer bij De Leeuw. Dat heb ik 5 jaar gedaan bij trainers als Mick Vliegen, Wiel Bruls, Rene Kupper, Suat Al en Pierre Vermeulen. Vooral van laatstgenoemde heb ik enorm veel geleerd. Daarna werd ik hoofdtrainer bij De Leeuw. In die twee jaar haalden we twee keer de nacompetitie. Vervolgens 1 jaar trainer bij SV Langeberg, en nu dit seizoen volg ik dus Rob Ramaekers op bij RKVV Weltania.
En waarom ik trainer geworden ben? Ik was en ben helemaal gek van het spelletje en ik vind het werken met voetballers het einde. Gezamenlijk werken aan de gestelde doelen. Wat wil je dan nog meer? De uitdaging om gezamenlijk te presteren, dat is schitterend toch.

Wat is tot nu toe je ervaring nu de eerste maanden als trainer bij Weltania erop zitten?

Het was natuurlijk een uitdaging voor mij om Rob op te volgen. Die is hier 7 seizoenen trainer geweest. Maar vanaf dag één heb ik een goed gevoel bij deze vereniging. De organisatie is goed. Het bestuur en de vrijwilligers, de faciliteiten. Ik vind het een sociale vereniging met ambities en ik heb een geweldige groep spelers waar ik mee kan werken. Nee, ik voel me hier op mijn gemak en zit lekker in mijn vel. Ik heb een contract voor één seizoen.

Je trainersdiploma’s?

In 2012 heb ik mijn diploma TC 3 gehaald. Momenteel ben ik bezig met de opleiding voor TC 2. In dat kader heb ik overleg met Rene Trost van Roda JC of ik mijn stage bij O 19 mag lopen. In het verleden ben ik ook actief geweest als trainer bij de jeugd van Roda JC.

Wat zijn de ambities?

Ik ga er altijd voor om een prijs te pakken. Bijvoorbeeld een periodetitel. Pak je een periode dan eindig je normaal gesproken bij de eerste vijf. Nu gaan we dus voor de tweede periode. We spelen goed en leuk voetbal, weet je, we scoren weliswaar iets te weinig maar zijn zeker niet de mindere van andere ploegen in onze klasse. We staan momenteel op de achtste plaats in de competitie, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld.

En dan de vragen van …..

1. Karakter?

Rustig, gedreven, sociaal. Ik heb denk ik het rustige karakter van mijn vader.

2. Levensmotto?

Nu ik naar de vijftig kruip, geniet van elke dag. Carpe Diem.

3. Bewondering voor?

Mijn echtgenote Monique, onze kinderen Jordy en Brain en de familie.

4. Spijt van?

Nee, ik kan niet zeggen dat ik ergens spijt van heb.

5. Angst voor?

Voor ernstige ziektes. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn naasten en familie.

6. Hobby’s?

Voetbal. Maar ik kijk ook graag naar veel andere sporten.

7. Ambities?

Vastigheid en daaraan gekoppeld een regelmatig leefpatroon en stabiele gezondheid.

8. Ultieme doelstelling?

Resultaat met mijn nieuwe vereniging in de toekomst.

9. Slechte eigenschap?

Ik kan slecht tegen mijn verlies, ben te structureel en gezond eigenwijs.

10. Boek of film?

Op dit moment heb ik hier amper tijd voor. Naast mijn trainerschap ben ik ook volop bezig om een werkplek te vinden.

11. Avondje stappen of een etentje?

Beide, eerst een etentje en daarna avondje stappen.

12. Bier, water of wijntje?

Alle drie.

13. Wie zijn uw voorbeelden?

Johan Cruijff.

14. Krijg inspiratie van?

Ik ben eigenlijk altijd wel geïnspireerd.

15. Wat zou u absoluut nog weleens willen doen?

Wij zijn de generatie van vakanties naar Spanje en Frankrijk. Ik zou samen met mijn Monique meer van de wereld willen zien.

16. Tot slot, waar zien wij u over 10 jaar?

Dan ben ik bijna 60 jaar en moet dan nog heel wat jaren werken. Ik hoop op een vaste baan en nog steeds actief te zijn als trainer. Maar ook hoop ik dat Monique en ik dan oma en opa zullen zijn!

Als op iemand het alom bekende gezegde “Bescheidenheid siert de mens” van toepassing is, dan is het wel op onze gast van vandaag.
Pascal Stofberg is geen man van loze kreten of van grootspraak. Hij is eerder te bescheiden, terwijl hij goed weet wat er zich in de buitenwereld afspeelt. Plichtbewust, en met respect sprekend over de medemens. Wij wensen hem veel succes toe, niet alleen bij RKVV Weltania maar vooral ook in zijn maatschappelijke carrière.

Tekst en interview: Hein Smith.

Reacties