Zorginstelling Mondriaan in Heerlen in zwaar weer

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

RTL Nieuws meldt dat zorginstelling Mondriaan in Heerlen met financiële problemen kampt. De jaarrekening van Mondriaan over 2015 toont bij een gedaalde omzet onder de streep een verlies van 2,6 miljoen euro. Door dat verlies voldoet de zorginstelling officieel niet meer aan de eisen voor de bankfinanciering, maar ‘gedoogt’ volgens Mondriaan haar huisbank (RABO) de situatie nog wel.

Of Mondriaan aan het eind van dit jaar financieel wél sterk genoeg is om aan die kredieteisen te voldoen moet nog blijken. Een externe accountant waarschuwt bij de afgelopen vrijdag verschenen jaarrekening in ieder geval voor ‘onzekerheid omtrent de continuïteit’ van de zorginstelling.

Omzetnuanceringen

Het verlies is, volgens topman Hans de Veen van Mondriaan, ontstaan door ‘omzetnuanceringen’. Zo is er duurdere zorg verleend dan afgesproken. En eerdere cijfers moesten negatief worden bijgesteld omdat er ten onrechte zorg was gedeclareerd.

Niet toereikend

De zorginstelling onderhandelt nu met verzekeraars over een toekomstige ‘reële vergoeding’ van de patiëntenzorg. De huidige afspraken zijn niet toereikend om goede en noodzakelijke zorg te kunnen bieden. Dit omdat de huidige cliënten steeds vaker met ernstigere en complexere problemen te kampen hebben.
Daarnaast werkt de zorginstelling volgens De Veen aan een ‘ombuiging van het resultaat’. Bezuinigingen dus.

Bij Mondriaan staan ruim 2000 werknemers op de loonlijst, verdeeld over 40 locaties in Limburg. Daarmee is Mondriaan een van de grotere werkgevers van de provincie.

 

Reacties