Nationaal Hitteplan actief in heel Nederland

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Vandaag activeerde het RIVM het Nationaal Hitteplan. De bedoeling daarvan is om extra zorg en aandacht te besteden aan kwetsbare mensen, zodat gezondheidsproblemen door het warme weer beperkt worden. De huid kan door de nog steeds krachtige zon nog altijd gemakkelijk verbranden, en bovendien wordt later in de week smog verwacht. Dat kan leiden tot klachten van de luchtwegen.
Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven.

Aanhoudende hitte

De komende dagen loopt de temperatuur op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nachten wordt het niet kouder dan een graad of 20.
Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor ouderen, mensen in verzorgingstehuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Voldoende drinken;
  • Dunne kleding dragen die wel enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zonnebrandcrème aanbrengen op de huid;
  • In de schaduw blijven;
  • Lichamelijke inspanning in de middag beperken;
  • Houd de woning koel door tijdig gebruik van zonwering, ventilator of airconditioning;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Smog

Vanaf woensdag 24 augustus is er kans op smog door ozon. De luchtkwaliteit is dan ’slecht’ volgens de indeling van de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex. Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.
Het RIVM adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden. Meer informatie over smog is te vinden op de webpagina smog. Voor informatie over de luchtkwaliteit in de buurt kunt u ook de app ‘mijn luchtkwaliteit’ downloaden.

Tips, advies en hulp nodig?

Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.

Reacties