Eindexamenfeest: met of zonder alcohol?

Foto: youtube

De eindexamenfeesten zijn in volle gang of staan voor de deur. De verhoogde leeftijdsgrens voor alcoholgebruik, die sinds 2014 naar 18 jaar is opgeschroefd, plaatst veel ouders voor de uitdaging die grens te bewaken. In onze regio is voor het eerst een voorlichtingscampagne gaande rond dit thema. Belangrijke tip aan ouders: bemoei je met de voorbereiding van het eindexamenfeest en blijf aanwezig.

Eindexamenfeest

Een examenfeest is een kwetsbaar moment waarop sommige jongeren voor het eerst, of teveel alcohol drinken. Dit blijkt uit signalen van de alcoholpoli’s van de regionale ziekenhuizen. De wet is er duidelijk over: NIX onder de 18. Maar deze leeftijdsgrens plaatst ouders wiens kind eindexamen heeft gedaan voor nieuwe uitdagingen. Hoe ga ik dit zonder geruzie in goede banen leiden? Wordt een examenfeestje zonder alcohol toch gezellig? En wat te doen als er vrienden komen die wel al alcohol mogen drinken?

Uitgangspunt is: probeer de afspraak van NIX onder 18 vast te houden. Is het kind 18, bespreek dan de voor- en nadelen van alcohol en trek een grens.

Enkele tips

Laat de organisatie van een eindexamenfeest niet volledig aan zoon of dochter over, maar bemoei je met de voorbereidingen. Beslis mee over de inkoop van drank: welke drank? Hoeveel? Koop niet meer alcohol dan je wil dat je gasten drinken en zorg voor voldoende frisdrank. Leg contact met andere ouders over je aanpak, het risico van indrinken en het toezicht. Dat laatste is belangrijk: wees op het feestje aanwezig, al is het als ‘behang’.

Op de flyer, die u hier kunt downloaden, vindt u een compleet overzicht van de tips.

Reacties