De inwoners van Hoensbroek in het jaar 1796

Foto: Hoensbroekse Historie

Wilt u weten wie er in 1796 in Hoensbroek woonden en wat zij beroepsmatig deden? Dan kunt u uw licht eens opsteken in het tijdschrift ‘Hoensbroekse Historie deel 15’. Deze interessante uitgave maakt de Franse volkstelling van Hoensbroek voor iedereen toegankelijk. Het tijdschrift vertelt op een begrijpelijke manier wie er in 1796 in Hoensbroek woonden en welke beroepen de inwoners destijds hadden. Daarnaast komt de lezer meer te weten over de gezinssamenstelling en familierelaties en wie elkaars buren waren.

volkstellingFranse volkstelling in Hoensbroek

Tussen 7 april en 10 mei 1796 wandelde een functionaris door de straten van Hoensbroek. Toentertijd een dorp met om precies te zijn 1037 inwoners. Hij noteerde bij elk woonhuis de gegevens van de hoofdbewoner en medebewoners in een lijst. Een activiteit die onderdeel uitmaakte van de Franse volkstelling.
De samenstellers van dit tijdschrift hebben deze lijst getranscribeerd, overgeschreven, aan de hand van het originele document. Dat bevindt zich in het historisch archief in Maastricht.

Transcriptie

Om de leesbaarheid te verbeteren is de oorspronkelijke Franse tekst bewerkt naar het Nederlands. De gegevens die destijds zijn genoteerd kloppen echter niet altijd met de feiten, omdat dit register werd gemaakt met behulp van gegevens die de bewoners zelf verstrekten. Daarom zijn er al aardig wat correcties en aanvullingen aangebracht. Maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken.

Napoleon

Bij de Franse volkstelling hoort vanzelfsprekend een stukje geschiedenis over de Franse revolutie. Ook de Franse republikeinse kalender ontbreekt niet in de uitgave. Het tijdschrift besluit met Napoleon Bonaparte. Zijn invloed is tegenwoordig nog steeds merkbaar, de door hem ingevoerde veranderingen zijn niet meer weg te denken uit onze hedendaagse maatschappij.

Hoensbroekse Historie deel 15 is nu verkrijgbaar voor € 7,50.
Kijk voor de verkooppunten op de website van Hoensbroekse Historie. De uitgave is ook te koop via hun webshop.

Reacties