Inwoners Heerlen tevreden over woonomgeving

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Heerlenaren zijn tevreden over hun woonomgeving. Gemiddeld beoordelen ze de kwaliteit van hun woonomgeving met een 7,0. De veiligheid is verbeterd en de waardering voor het beheer en onderhoud in de buurt is fors gestegen en krijgt nu een 7,1.

Veiliger gevoel

In algemene zin is de beleving van de woon- en leefomgeving in 2015 nauwelijks veranderd ten opzichte van 2013; de waardering is onveranderd positief (7.0). Op onderdelen zijn wel belangrijke ontwikkelingen waar te nemen. Op het gebied van veiligheid is veel winst geboekt. Het aantal personen dat aangeeft slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende criminaliteit is met 17 procentpunten gedaald.

Dit sluit overigens aan bij de veiligheidscijfers uit de politieregistraties. Die laten een daling van het aantal geregistreerde aangiftes en meldingen zien. Aangiftes of meldingen van diefstal/inbraak in woning, gewelddelicten (zoals mishandeling, straatroof, bedreiging) en drugs- en drankoverlast zijn bijvoorbeeld aanzienlijk gedaald.
Desondanks is het aantal personen dat zich weleens onveilig voelt niet veranderd.

Openbare Ruimte

De waardering voor de openbare ruimte in hun buurt zit bij de Heerlenaren duidelijk in de lift. Gaven zij hiervoor in 2011 nog een 6,0 en in 2013 een 6,6 – in 2015 was dit waarderingscijfer opgelopen tot maar liefst een 7,1. Een mooie ontwikkeling, mede tot stand gebracht doordat samen met bewoners, ondernemers en scholen gewerkt is aan een positieve gedragsverandering aangaande een nette openbare ruimte.
Ook groeit het aantal bewoners en ondernemers die zelf het initiatief nemen, zoals het geval is bij het Rosarium in Aarveld en de fleurige bloembakken die in diverse centra aan lantaarnpalen zijn bevestigd.

Reacties

Cookieinstellingen