Burgers gemeente Heerlen meer betrokken bij het vormgeven van hun openbare ruimte

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

De gemeente Heerlen geeft de openbare ruimte voortaan op een andere manier vorm dan voorheen. De openbare ruimte wordt opgesplitst in een gemeentelijk deel, een participatief deel en een privé deel.

Openbare ruimte krijgt ‘participatief’ deel

Dat gemeentelijk deel en het privé deel waren er altijd al. Nieuw is het participatief deel. Voortaan zorgt de gemeente ervoor dat de basis op orde is, waarna de bewoners vervolgens zelf aan de slag kunnen om het beeld of de faciliteiten meer naar eigen wens te maken. En de gemeente faciliteert daarbij, bijvoorbeeld met materieel of mensuren.
Enkele bewoners van de gemeente gaven al aan bereid te zijn hun handen uit de mouwen te steken voor een hoger onderhoudsniveau of voor de inrichting van hun buurt waarmee ze zich willen identificeren.
Op dit moment zijn al ruim 120 initiatieven bekend waarbij de gemeente samen met de bewoners aan de slag kan gaan.

Buurtdeal

Dat ‘participatief’ deel wordt een structureel onderdeel van de gemeentelijke producten en diensten. Onder het motto ‘Voor wat, hoort wat’ introduceert Heerlen de Buurtdeal. In een Buurtdeal zijn verantwoordelijkheden van respectievelijk gemeente en bewoners benoemd in heldere afspraken.

De buurtdeals komen op een soort ‘menukaart’. Daar staan ook al bestaande initiatieven op. Denk aan geveltuintjes, speelfaciliteiten, de aanpak van hondenpoep of een moestuin in plaats van een grasveld. Die menukaart kan veranderen naar gelang de behoefte van bewoners en gemeente.

Reacties

Cookieinstellingen