Komende zaterdag feestelijke afsluiting werkzaamheden Hoensbroek-Centrum

Vóór de werkzaamheden
Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Zaterdag 17 september 2016 staat Hoensbroek feestelijk stil bij de afronding van de werkzaamheden in Hoensbroek-Centrum; de Kouvenderstraat, de Markt en Hoofdstraat en het Gebrookerplein zijn klaar! Deze mijlpaal wordt gevierd met een feestelijke middag van, voor en door Hoensbroek en de Hoensbroekenaren.

Heerlen investeerde ruim 4 miljoen in Hoensbroek-Centrum om hier weer een aantrekkelijk winkelgebied van te maken.
Maar ook op andere plekken in Hoensbroek is er het nodige veranderd: op de voormalige locatie van de oude LTS is het Aldenhofpark in de maak, aan de rand hiervan staat de nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening Aldenhof.
De omgeving van het Kasteel is aangepakt, de Geleenbeek en Caumerbeek zijn natuurlijker aangelegd; hier is veel nieuwe natuur gecreëerd, fiets- en voetgangersbruggen zijn hersteld en er zijn nieuwe wandel- en fietspaden aangelegd. Ook werden bewoners gefaciliteerd die zelf aan de slag willen gaan met hun eigen leefomgeving zoals het Schurenbergpark.

Herinrichting Hoensbroek-Centrum

De eerste stap in de herinrichting van het centrum was de Kouvenderstraat. Sinds november 2013 kan Hoensbroek weer genieten van een mooie, groene
Kouvendersraat: de straat is opnieuw beklinkerd en aangepast en er zijn nieuwe zitbanken geplaatst. Sinds het voorjaar 2015 valt weer te genieten van een opnieuw aangelegde Markt. Geen groot kaal parkeerterrein maar een plek die de sfeer van een dorpsplein heeft. De Markt is geschikt voor parkeren maar ook voor evenementen, aan de kant van de Hoofdstraat staat een waterpomp waar de bezoeker drinkwater kan oppompen.
Vanaf de Markt is de zichtlijn naar de kleine St. Jan hersteld. Hierdoor ontstond een mooier uitzicht op het kerkje. Rond het kerkje is het parkje aangepast en er zijn nieuwe zitbanken geplaatst. Het Gebrookerplein en de Hoofstraat zorgen voor de verbinding tussen deze twee gebieden.
Een belangrijke aanpassing is dat de buslijn niet meer over het Gebrookerplein loopt. En op verzoek van mensen uit Hoensbroek is het kruisbeeld teruggeplaatst waar het vroeger ook stond: op de plek waar de Amstenraderweg en de Nieuwstraat bijelkaar komen en overgaan in de Hoofdstraat. Daarnaast is het plein een ontmoetingsplek en zijn er mogelijkheden voor kleinschalige evenementen; het Gebrooker Festijn heeft de primeur!

Gebrooker Festijn

Op zaterdag 17 september staat op het Gebrookerplein een groot podium. Hier zijn van 12.00 tot 19.00 uur optredens. Op het hele uur worden prijzen verloot die door de ondernemers uit Hoensbroek ter beschikking zijn gesteld. Om 14.00 uur is er een officieel moment en houdt wethouder Peter van Zutphen een woordje. Op het plein zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Maar ook nabij de Markt en in de Kouvenderstraat vinden optredens van straatartiesten plaats.
De dag wordt rond 17.00 uur afgesloten met een optreden van Fabrizio.

Reacties