Geen behoefte aan een Heerlense ‘Vredesboom’

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerlen heeft aan het Vredesplatform Heerlen (VPH) en het Dekenaal Missionair Beraad Heerlen (DMBH) laten weten geen behoefte te hebben aan een Vredesboom.
Beide organisaties namen op Vredeszondag 20 september 2015 het initiatief om de monumentale boom met zijn ontmoetingsplek op de kruising Promenade – Honigmannstraat in het winkelcentrum van Heerlen te benoemen tot Vredesboom.

B&W: “Wij geven geen toestemming voor het bevestigen van een plaquette aan een vredesboom. Wij zijn van mening dat alle trieste gebeurtenissen in de wereld die de veiligheid van mensen betreffen, ervoor zorgen dat veel mensen zich bewust zijn van en stilstaan bij het belang van vrede”. Een plaquette voegt daar volgens de gemeente niets aan toe. B&W wijzen op alle nieuws over de oorlog in Syrië en de vluchtelingen die naar Europa (willen) komen, het grillige gedrag van diverse regeringsleiders in de landen die Europa omringen, en vooral ook door de aanslagen in onder andere Parijs en Brussel.

“Blijvende aandacht aan vrede, dichtbij en veraf”

VPH en DMBH vinden het standpunt van B&W teleurstellend en zijn van mening dat het besluit ook niet helemaal terecht is beargumenteerd. Woordvoerder Harrie Winteraeken: “Zeker in deze tijd vinden wij dat er niet genoeg blijvende aandacht kan worden gegeven aan vrede, dichtbij en veraf”. Dat ‘de mensen al veel stil staan bij het belang van vrede’ vinden beide groepen geen bewezen zaak: “De meeste mensen benaderen oorlogen en conflicten gelaten en afstandelijk. Er spreekt machteloosheid uit. Het is duidelijk dat momenteel de oorlogen en vredesbedreigende ontwikkelingen sterk overheersen en de positieve vraag om vrede wereldwijd en in Heerlen ondersneeuwt”.
De hoofdredenen die de gemeente aandraagt zijn volgens VPH en DMBH juist een argument om in Heerlen wél een beetje tegenwicht te bieden. Hoewel er wel een aantal gedenktekens ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog is, ontbreekt een teken van deze vredeswens in Heerlen. Daarvoor was de plaquette bij de Vredesboom bedoeld.

B&W stellen verder: “Bovendien is er rondom de door HeerlenMondiaal uitgekozen boom al veel symboliek, welke geen inhoudelijke samenhang heeft met uw aanvraag”. De constatering is terecht dat er al enkele ‘herinneringen’ of ‘gedenktekens’ zijn aangebracht rondom deze boom. De kunstenaar Pii, die ook de bank rondom deze Plataan heeft ontworpen, vond dit argument van B&W echter geen bezwaar. Hij had met de toevoeging van de benoeming tot Vredesboom geen moeite. Pii heeft namelijk al een bijpassende plaquette voor de Vredesboom ontworpen, die op de bank kon worden bevestigd.

Eerder al weigerde B&W een financiële bijdrage te leveren aan de plaquette. HeerlenMondiaal had voorgesteld deze te putten uit het overschot van de subsidie van HeerlenMondiaal over 2015.

Dekenaal Missionair Beraad Heerlen en Vredesplatform Heerlen zullen vooralsnog geen nieuw initiatief nemen. Zij wijzen wel nog op de Vredeskapel / Gedachteniskapel bij de Algemene begraafplaats, Akerstraat 37.

Reacties