Transformatie woonflat en terrein Mondriaan verkozen tot IBA project

Foto: Mondriaan

De sloop van de Woonflat en de herinrichting van het terrein aan de John F. Kennedylaan in Heerlen is een van de 10 IBA Parkstad projecten die met voorrang worden uitgevoerd. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens de presentatie van het uitvoeringsprogramma IBA in Columbus Earth Theater in Kerkrade.

Mondriaan gaat de beeldbepalende Woonflat op duurzame wijze slopen en het terrein zal een transformatie ondergaan die bijdraagt aan de ontwikkeling van de regio. Op de locatie wordt een park aangelegd met een directe verbinding van de stad naar het Land van Kalk bij Ubachsberg en Voerendaal.

IBA Parkstad

IBA Parkstad heeft 50 projecten geselecteerd. De transformatie van het Mondriaan terrein – ofwel IBA project Zorgboulevard Mondriaan – is een van de 10 projecten die met voorrang gerealiseerd gaan worden.
Het sterke besluit van Mondriaan om te slopen wordt ondersteund door IBA met een bijdrage aan het herontwerp van het terrein. Drie landschapsbureaus zullen met een ontwerpwedstijd om deze opdracht wedijveren in september. Dan zal ook gestart worden met de voorsloop, waarbij alle recyclebaar materiaal wordt gedemonteerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Naar verwachting kan eind 2016 met het breken worden gestart en vindt de oplevering van de sloop in het voorjaar van 2017 plaats.

Hoe het terrein er straks concreet gaat uitzien is nog niet vastgesteld.
Mondriaan wil met het nieuwe ontwerp het terrein openmaken voor allerlei activiteiten.

Reacties