Brandrode runderen langs de Geleenbeek

Foto: Natuurmonumenten

Sinds begin deze maand grazen de eerste Brandrode koeien van Jeffrey Grooten in de ‘Natuurmonumenten’-weide langs de Geleenbeek bij Terschuren.

De beide koeien en kalfje Heike, Truus en Elke zijn dolblij dat ze hier mogen grazen. Door hun begrazing worden de graslanden langs de Geleenbeek bloemrijk en ontstaat er geen bos. Dit nieuwe deel van het Geleenbeekdal bij Hoensbroek en Nuth, ook wel Terschuren genoemd is onlangs heringericht samen met Waterschap Roer en Overmaas en gemeente Heerlen.  Het landschap is totaal veranderd: de beek kan weer meanderen en de ijsvogel heeft dit stuk al ontdekt.

Brandrode duurzame koeien aan het werk

Brandrode runderen zijn egaal diep donkerrood of bruinrood van kleur met witte aftekeningen. Op sommige plaatsen van het lichaam, vooral aan de kop en de poten neigt de kleur meer naar zwartachtig rood. Vanwege deze geblakerde kleur is de naam “brandrood” ontstaan. Het zijn rustige en vriendelijke dieren voor elkaar en voor mensen. Het Brandrode rund is een oud zeldzaam dubbeldoelras: het ras levert zowel melk als vlees. Door hun robuustheid en weerstand tegen ziekten hebben Brandrode runderen een lange levensduur, wat hen ook geschikt maakt voor natuurbegrazing.
Langs de Geleenbeek bij Terschuren kunnen de Brandrode runderen van Jeffrey Grooten op zo’n 20 hectare graslanden grazen in dit cultuurhistorische landschap. De mini-kudde wordt later nog uitgebreid.

Corio Glana of Geleenbeek

De Geleenbeek, ook wel Corio Glana genoemd, ontspringt in Benzenrade en loopt via Heerlen, Hoensbroek, Nuth naar Schinnen, Geleen, Munstergeleen en Sittard naar de Maas.
Vanaf 2014 is via verschillende deelprojecten aan de hermeandering van de beek gewerkt.
Het Waterschap Roer en Overmaas, de gemeenten en Natuurmonumenten hebben delen van de Geleenbeek, onder andere ter hoogte van Terschuren, opnieuw en beekdalbreed ingericht.
De beek is van een afvoergoot getransformeerd in een natuurlijke meanderende beek, de oude loop van de beek stroomt weer, en de gronden zijn nu overgedragen aan Natuurmonumenten.

Bezoek dit natuurgebied

Als je dit gebied wilt bezoeken kom dan te voet of met de fiets. Het ligt op loop- en fietsafstand van Laar 16, Nuth en vanaf kasteel Hoensbroek, Heerlen.
Parkeren kan beperkt bij de Naamse Steen, Laar 16, Nuth. Overige parkeerplaatsen bij Kasteel Hoensbroek, vandaar te voet verder over het Laervoetpad naar de Geleenbeek, dan langs de Geleenbeek naar het Terschurenvoetpad. Doe wandelschoenen of laarzen aan, het terrein kan nat zijn. In het belang van de runderen dienen honden aangelijnd te zijn en wordt gevraagd om hondenpoep op te ruimen in verband met mogelijke overdracht van de besmettelijke ziekte Neospora, waardoor koeien een miskraam kunnen krijgen.