Interactieve wandeling door de geschiedenis van Heerlen

Foto: Open Universiteit

Bewoners en bezoekers van Heerlen kunnen sinds deze week met de smartphone-app Mijn stad een wandeling maken langs historische plekken rond het centrum van Heerlen.

Onderweg krijgen ze meer informatie over wat er tijdens de route te zien is, in woord en beeld. De ‘wandel-app’ Mijn stad is gemaakt door de Open Universiteit als geschenk aan Heerlen.

Lancering

Woensdag 25 november 2015 overhandigde de collegevoorzitter van de Open Universiteit, Sander van den Eijnden, symbolisch dit cadeau aan de Heerlense wethouder Jordy Clemens. Daarna liepen scholieren van het Sintermeertencollege de interactieve wandeling door de geschiedenis van Heerlen. Ze kwamen langs een twintigtal plekken zoals die waar Lange Jan omviel, maar ook in het Aambos en op het Tempsplein. De app is gratis en kan door iedereen gebruikt worden.

Cadeau aan Heerlen

Bij de viering van haar dertigjarig bestaan bood de Open Universiteit de stad Heerlen en haar bewoners als geschenk een mini-cursus aan over de recente geschiedenis van Heerlen. Het afgelopen jaar heeft een team van de Open Universiteit dit uitgewerkt in nauwe samenwerking met Joep Dohmen (journalist en schrijver van de familiegeschiedenis ‘De geur van kolen’) en Nico Zijlstra (geschiedenisleraar Sintermeertencollege).

Interactieve wandeling

Al snel werd de keuze gemaakt om de ’mini- cursus’ te baseren op een wandeling langs plekken in het centrum van Heerlen die met het recente (mijn)verleden van de stad te maken hebben. Voor deze wandeling is een speciale app ontwikkeld: Mijn stad. Met de app kun je gemakkelijk de route volgen en ontvang je tijdens het lopen meer informatie, in woord en beeld. Om de route ook aantrekkelijk te maken voor jeugdige wandelaars zijn er kleine opdrachten en quizvragen. Meer achtergrondinformatie, beelden, interactieve kaarten en interviews staan straks op een bijbehorende website.

De app Mijn stad is gratis te downloaden in Google Playstore, binnenkort in de Apple App Store en voor het eind van dit jaar is de website klaar.

Reacties