Voerverbod voor dieren in delen van de gemeente Heerlen

Foto: CC BY 2.0 / Flickr /FaceMePLS

Vogels, watervogels en knaagdieren mogen niet meer worden gevoerd in Heerlen-Centrum, op het Tempsplein en het De Hesselleplein en bij de vijvers in Meezenbroek, kasteel Hoensbroek en de Droomvijver.
BOA’s gaan hier vanaf 1 oktober streng op toezien. Ze zullen niet direct een boete opleggen. Maar als blijkt dat mensen blijven doorgaan met voeren, kan het bedrag van een boete oplopen tot 140 euro.

Op verschillende plaatsen in de stad is steeds vaker sprake van overlast door duiven, eenden, ratten en muizen. Eén van de oorzaken hiervan is dat inwoners deze dieren steeds vaker voeren. De hoeveelheid voer die wordt aangeboden is zo groot, dat inmiddels sprake is van overlast door de dieren.

Overlast

In het centrum en de bewoonde gebieden is de overlast zichtbaar in de vervuiling van gebouwen, straten en pleinen. Sommige kunstwerken zitten zelfs helemaal onder de vogelpoep. In de vijvers sterven vissen omdat ze het overgebleven voedsel opeten. Oevers zijn vervuild met etensresten en uitwerpselen en dat trekt weer ratten en muizen aan.

Aanbeveling

In 2019 bleek dat in het centrum veel sprake was van duivenoverlast. Daarop is een onderzoek gedaan naar de beste manier om dit probleem aan te pakken. De belangrijkste aanbeveling was het instellen van een voerverbod. Zolang de dieren weinig moeite moeten doen om hun honger te stillen, zullen alle andere maatregelen niet werken.

Goed gevoel

Wethouder Charles Claessens van duurzaamheid en milieu: “Deze maatregel neem ik met pijn in het hart. Veel mensen halen plezier uit het feit dat ze de dieren kunnen voeren en krijgen daar een goed gevoel bij. En het is ook niet de bedoeling om heel veel boetes uit te delen. Maar we moeten een instrument hebben, voor de mensen die zich keer op keer niet aan de regels houden. Want het kan echt niet meer. Al dat voeren veroorzaakt steeds meer ongedierte en overlast, en dat willen we niet meer.”

Reacties