Inleiding Open Monumentendag Heerlen over hoogstamboomgaard

Foto: T-Force

Op woensdag 23 augustus organiseert de werkgroep Open Monumentendag Heerlen een inleiding op het eigenlijke jaarlijkse evenement dat in het tweede weekeinde van september plaats zal vinden.

Bioloog Wim Thijssen neemt u in het Gemeenschapshuis Welten mee in de geschiedenis van een bijzondere appelsoort, de ‘Jansen von Welten’. Een unieke gelegenheid om meer te weten te komen over dit bijzondere streekproduct dat nog niet zo lang geleden op het punt stond helemaal te verdwijnen.

Hoogstamboomgaard ‘De Loorenhof’

Wim Thijssen was als universitair docent werkzaam aan de faculteit Natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Sinds tien jaar is hij lid, en de laatste jaren voorzitter, van de hoogstamboomgaard ‘De Loorenhof’ in Welten. Hij heeft de herkomst van appel ‘Jansen von Welten’ uitgezocht en voor de herintroductie daarvan in Welten gezorgd. Dat werk heeft zijn belangstelling voor de geschiedenis van landbouw en fruitteelt in Zuid Limburg gewekt.

‘De hoogstamboomgaard: een monumentaal cultuurhistorisch erfgoed’

De lezing, met als titel ‘De hoogstamboomgaard: een monumentaal cultuurhistorisch erfgoed’, belicht in het bijzonder de geschiedenis van de hoogstamboomgaard in de Limburgse fruitteelt. Een bijzonder, intussen als monumentaal erfgoed gewaardeerd, landschapselement, en in deze hoedanigheid passend binnen het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ van de landelijke Open Monumentendag 2017.

Gevarieerd cultuurlandschap

Want behalve uit de monumenten in steen zoals de vakwerkhuizen, carréhoeven en watermolens, kastelen en buitenhuizen, kloosters en kerken, kapellen en wegkruisen, bestaat de nalatenschap van eeuwen werken van boeren, burgers en buitenlui in het Limburgse land uit een gevarieerd cultuurlandschap dat zijn schoonheid en ecologische waarde dankt aan karakteristieke elementen als meidoornhagen, graften, groeven, holle wegen, drinkpoelen, landgoedtuinen, geriefhoutbosjes, hellingbossen, heide en ook de hoogstamboomgaarden.

  • Deze ‘prelude’ van de Open Monumentendag vindt plaats in het Gemeenschapshuis van Welten, Weltertuijnstraat 44/48.
  • De toegang is gratis, aanvang om 19.30 uur.
  • Aanmelden is niet noodzakelijk.

Reacties

Cookieinstellingen