Euregion Film Festival, van 16 tot en met 19 maart in SCHUNCK*

Foto: Still uit 'Sprokkelhout'

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 maart organiseert CineSud in samenwerking met Filmhuis De Spiegel de tweede editie van het Euregion Film Festival in SCHUNCK*, Heerlen.
Tijdens dit vierdaagse festival focust CineSud op de regionale filmwereld met bekende en minder bekende gastsprekers. Verder worden er meeslepende, boeiende en ontroerende korte én lange films uit de regio en daarbuiten vertoond, en worden de Crossborder Film Awards uitgereikt.
Dit jaar ook de eerste editie van DocCampus, een tweedaags programma waarin de documentairefilm centraal staat.

Het Euregion Film Festival is een aaneenschakeling van bijzonderheden. Een overzicht van enkele hoogtepunten die de bezoekers van het festival dit jaar te wachten staan:

Gesprek met drie vooraanstaande regisseurs:

  • Martin Koolhoven (Brimstone);
  • Robert Jan Westdijk (Waterboys);
  • Kaweh Modiri (Bodkin Ras).

Op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 maart vertoont CineSud in Filmhuis de Spiegel drie actuele speelfilms. Voorafgaand aan iedere hoofdfilm gaat CineSud in gesprek met de regisseur van de film over hun persoonlijke visie, het maakproces van hun film en het filmmaken an sich. Tijdens en na de filmvertoning is de regisseur in kwestie aanwezig en, na afloop, beschikbaar voor een Q&A met het publiek.

Eugenie Jansen over de scheidslijn fictie – documentaire

Op zaterdag 18 maart kaart Eugenie Jansen in een Cine/Master de scheidslijn aan tussen fictie en documentaire. Zowel op creatief als op technisch vlak. Jansen is een van Nederlands meest vooruitstrevende filmmakers. Zij won in 2002 onder meer de prestigieuze Tiger Award voor haar film Tussenland. Sindsdien maakt Eugenie nationaal en internationaal bekroonde en grensverleggende films.

Eerste editie DocCampus

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart vindt tijdens het Euregion Film Festival de eerste editie van DocCampus plaats. In dit tweedaags programma staat het maken van een documentairefilm centraal. Het programma focust op het verder doorontwikkelen van een eigen visie, stijl en plan.
Vrijdag 17 maart biedt een breed programma voor de gehele documentaire-industrie met lezingen, ‘talks’ en discussies over het proces en het realiseren van een documentairefilm.
Op zaterdag 18 maart gaat een selecte groep filmmakers intensief aan de slag met een eigen project of plan onder persoonlijke coaching van professioneel filmmakers John Appel (Zij gelooft in mij) en Nathalie Crum (De belofte van Slek).

Korte films

Op zondag 19 maart beleven acht geselecteerde korte films hun première tijdens het Euregion Film Festival. Vol spanning kijken we uit naar acht aangrijpende verhalen van regionale en internationale filmmakers.
Daarnaast is er, net als vorig jaar, een breed aanbod aan korte films tijdens het festival te zien.
Op zaterdag 18 maart zijn maar liefst 21 korte films te zien, verdeeld over vier blokken tijdens het Short Film programma. De films zijn geheel in het Engels ondertiteld of Engels gesproken en daarmee toegankelijk voor een internationaal (of Euregionaal) publiek.