L1 zendt zaterdag 4 maart de documentaire “Het Bergdorpje” uit

Foto: hetbergdorpje.nl

De documentaire “Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie” komt zaterdag 4 maart voor het eerst op televisie. De regionale omroep L1 zendt de film over het Zuid-Limburgse dorp Vijlen vanaf 18.00 uur uit. Herhalingen zijn gepland op zondag 5 maart om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
De documentaire ging op 10 februari in première als openingsfilm van het Dutch Mountain Film Festival in Kerkrade.

Bergdorpje Vijlen

“Het Bergdorpje – Vijlen, traditie in transitie” gaat over het kerkdorp Vijlen. Roel Willems maakte in 2016, het jaar dat Vijlen 1000 jaar bestond, een tijdsbeeld van een a-typisch Limburgs dorp. Willems volgde hiervoor een jaar lang verschillende dorpsbewoners. Terwijl het platteland in Limburg, en het Heuvelland in het bijzonder, te kampen heeft met de gevolgen van de bevolkingskrimp, slaagt Vijlen er in om het hoofd boven water te houden.

Sterker nog, er is sprake van economische expansie. Zo is het aantal horecabedrijven de laatste jaren toegenomen en worden er goede zaken gedaan. Volgens de ondernemers is dat de enige manier om het dorp en al haar functies te laten overleven, maar autochtone bewoners vinden dat de kwaliteit van leven en Limburgse tradities worden bedreigd.

Buitenland

Na de televisieuitzending bij L1 gaat de documentaire zeer waarschijnlijk naar het buitenland. Filmfestivals in Nepal, China, Zuid Korea en Nieuw Zeeland zijn geïnteresseerd in de film. Het Bergdorpje is met bescheiden financiële middelen gemaakt. De makers van de film hebben gebruik gemaakt van crowdfunding om het laatste geld binnen te halen. Het geld is gebruikt voor de nabewerking en Engelse vertaling voor de buitenlandse festivals. “Ondanks een bescheiden budget is er het afgelopen jaar veel werk verzet en een mooie film gerealiseerd. We zijn onze sponsoren en donateurs enorm dankbaar voor hun steun en uiteraard het DMFF en L1 voor de kansen die we krijgen”, aldus filmmaker Roel Willems.

Reacties