DMFF-Awards naar 3 unieke bergfilms

Foto: Paul Lahaye Photography

Afgelopen weekend vond in Kerkrade de zevende editie van het Dutch Mountain Film Festival plaats. Een zeer succesvolle editie met meer dan 40 bergfilms, documentaires, lezingen, een kinderprogramma en op de openingsavond de uitreiking van de DMFF Awards.

De jury van het Dutch Mountain Film Festival heeft de drie winnaars van de DMFF Awards bekend gemaakt.
De documentaire ‘Trough th Unknown‘ kreeg tijdens de openingsavond van het bergfilmfestival de ‘Crossborder DMFF Award’.
‘De Spiegel Best Newcommer Award’ ging naar ‘In Between‘, en de documentaire ‘Mira‘ sleepte de ‘Parkstad Limburg Jury Award’ in de wacht. De drie prijswinnaars waren bij de uitreiking aanwezig. Een eervolle vermelding was er voor de Franse film ‘Face tot Face’.

De jury van het DMFF 2017 bestond uit alpinist en filmmaker Edmond Öfner, film –en documentairemaker Chilo Oostergetel en experimenteel documentairemaakster Susanne Opstal. De jury heeft 119 ingezonden films bekeken uit 29 verschillende landen.

Trough the Unknown

‘Trough th Unknown’ van Frederico Santini (Italy, 2016) kreeg de Crossborder DMFF Award. De ‘grand prize’ van het festival voor de meest artistieke bergfilm. De prijs bestaat uit € 1.500,- en DMFF Award Trofee.

De film beschrijft de intensieve pogingen van de Italiaanse bergbeklimmer Daniele Nardi om de Pakistaanse berg Nanga Parbat (8216 m.) uitgerekend in de winter te beklimmen. De jury is enthousiast over deze documentaire: “De regisseur én cameraman blinkt in deze documentaire uit met een evenwichtige montage van fascinerende en vaak intieme en beklemmende beelden die geen moment verveelt en de kijker meesleurt, de flanken op van de Nanga Parbat. De voorbereiding, het reilen en zeilen in het basiskamp en de beklimming van de berg worden afgewisseld met pakkende flashbacks waarmee we een indringend beeld krijgen in de zielenroerselen van een getergde klimmer. De film toont het gevaar en de schoonheid van het klimmen in hooggebergte en enthousiasmeert de kijker, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.”

In Between

‘In Between’ van Rolf Steinmann (Duitsland 2015) is onderscheiden met ‘De Spiegel Best Newcommer Award’, de DMFF Award voor de beste film van een debutant. Dat kan een student maar ook een ervaren filmmaker zijn, die voor het eerst een bergfilm maakt. De prijs bestaat uit € 1.000,- en DMFF Award Trofee.

Deze film laat de schoonheid van de natuur in de Arctische bergen zien en tegelijkertijd de ernstige gevolgen van de wereldwijde stijgende temperaturen.
De filmmaker volgt een markante bewoner van dit onherbergzame gebied. De jury over deze runner up: “Een gierende sneeuwstorm geselt een kale hoogvlakte in het Arctisch gebergte. Je verwacht er niks, geen enkel leven, het ademt alleen maar vijandigheid uit. Maar dan doemt een mysterieus wezen op uit de storm, bijna als een standbeeld. Wat volgt is een prachtig document over een dier wat geen kant meer op kan.”

Mira

De film ‘Mira’ van filmmaker Lloyd Belcher (Hong Kong, 2016) werd bekroond met de ‘Parkstad Limburg Jury Award’. De jury sprak haar grote waardering uit voor deze film. De prijs bestaat uit € 500,- en DMFF Award Trofee.

De documentaire gaat over de Nepalese trailrunster Mira. De jury zegt het volgende over deze bijzondere film: “In deze klassieke documentaire wordt er een scala aan actuele thema’s behandeld, waaronder de drang om te winnen, om te gaan met verlies en boven alles niet te vergeten waar je vandaan komt. De film barst van het politiek engagement en komt nadrukkelijk -en zeer terecht- op voor de rechten van de vrouw, maar is boven alles bovenal een ontzettende feel-good-movie.

Dutch Mountain Film Festival (DMFF)

Het DMFF is een internationaal filmfestival voor een breed publiek rond het thema ‘bergen’. Over de mens in de bergen en over mensen die bergen verzetten. Het festival wil bezoekers de schoonheid en waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. In een afwisselend programma, met ruimte voor cultuur, sport, natuur, lifestyle, ecologie, geschiedenis en drama.
Het festival is als een bergtocht met telkens nieuwe vergezichten en ontmoetingen. Het DMFF is een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland. Het festival is lid van de International Alliance for Mountain Film. Deze organisatie promoot en bevordert de berg cinematografie.

Reacties