‘Care to Dance?’ danst op Mozart en bezoekt expositie Aad de Haas

Foto: Rachel Cherry

Donderdag 26 januari 2017 vindt in SCHUNCK* Glaspaleis een speciale editie van ‘Care to Dance?’ plaats. Mensen met ziekte van Parkinson dansen die dag op muziek uit het zangspel (opera) Bastien en Bastienne van Mozart.

Ook brengen de deelnemers een bezoek aan de tentoonstelling Aad de Haas – Als het zieltje er in zit. De beeldend kunstenaar Aad de Haas maakte in de jaren ’50 drie poppen én het decor voor de uitvoering van de Mozartopera Bastien en Bastienne door de fabelachtige poppenspeler Jan Nelissen.

Care to Dance?

Care to Dance? is een dansprogramma voor mensen met Parkinson en hun mantelzorgers. Het is naar Amerikaans voorbeeld ontwikkeld door Joost Vrouwenraets van het Gotra Ballet. De lessen in hedendaagse dans zijn erop gericht om mensen met de ziekte van Parkinson in een niet zorggerelateerde omgeving het plezier van bewegen en de kracht van verbeelding via dans te laten ervaren. Gotra-danseres Maïté Guérin leidt de danslessen, die wekelijks plaatsvinden in de professionele dansstudio van SCHUNCK*.

Mozart opera Bastien en Bastienne

De opera Bastien en Bastienne van Mozart heeft lang op het repertoire van Jan Nelissen gestaan, de fabelachtige poppenspeler van de Poesjenellenkelder in Maastricht. Nelissen vroeg in 1950 aan Aad de Haas om drie poppen te maken én het decor te schilderen voor de door hem te spelen Mozart opera Bastien en Bastienne. De poppenkoppen zijn in papier-maché uitgevoerd en beschilderd. In stijl vertonen zij nauwe verwantschap met het werk van Aad de Haas uit de jaren ’40 en ’50.

Aad de Haas – Als het zieltje er in zit

Beeldend kunstenaar Aad de Haas heeft een uitgebreid persoonlijk oeuvre opgebouwd, in verschillende technieken. Thema’s als macht, verleiding, religie en erotiek gaf hij een belangrijke plaats hierin. Uitleg over zijn werk gaf hij zelden tot nooit. Wel wist hij precies wanneer een werk ‘af’ was, of zoals hij het zelf zei: ‘als het zieltje erin zat’.

Ziekte van Parkinson

Deze speciale editie van Care to Dance? is zeer interessant voor mensen die aandacht hebben voor mensen met de ziekte van Parkinson zoals mantelzorgers, maar zeer zeker ook voor professionals als therapeuten en artsen.

De toegang is gratis na aanmelding via e-mail: [email protected] of telefonisch: 06 27344027.

Reacties