Veel belangstelling voor Romeinse spitsgracht op Tempsplein in Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Er was vanmiddag redelijke belangstelling van het publiek voor het Romeinse verleden in Heerlen. Veel mensen kwamen een kijkje nemen op het Tempsplein, waar de stadsarcheologe van Heerlen en andere deskundigen vandaag tekst en uitleg gaven over de spitsgracht uit de Romeinse tijd en andere aangetroffen oudheidkundige vondsten.

Bij rioolwerkzaamheden aan het lieflijke plein in hartje stad waren de contouren en het silhouet van een laat-Romeinse spitswal blootgelegd. Iets wat de archeologen vooraf hadden verwacht, omdat enkele honderden meters verder, pal achter het Thermenmuseum, deze spitsgracht ook al aan het licht was gebracht.
Eerder was er bij de werkzaamheden al een Romeinse pottenbakkersoven aangetroffen en uitgegraven.

Schematische weergave spitsgracht
Schematische weergave spitsgracht

Spitsgracht

De spitsgracht maakte onderdeel uit van het verdedigingswerk van het ‘castellum’, een Romeinse legerplaats. De gracht had een diepte van ongeveer 5 meter en was zo’n 9 meter breed, maar bovendien hadden de Romeinen de uitgegraven grond ernaast opgeworpen tot een wal en het geheel ook nog eens afgezet met puntige palen, zodat in totaal een verdedigingslinie van ongeveer 20 meter breed door eventuele vijanden geslecht moest worden voordat Coriovallum aangevallen kon worden. Toch niet zo’n rare jongens, die Romeinen…

Reacties

Cookieinstellingen