Bekroonde documentaire ‘Fuocoammare’ in Heerlen

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

In samenwerking met Filmhuis De Spiegel hebben Heerlen Mondiaal, Stichting VLOT, Amnesty Internationaal Parkstad en het comité 4 en 5 mei Heerlen de bekroonde documentaire Fuocoammare naar Heerlen weten te halen.
Vanavond om 20.00 uur, op 17 september 2016 de dag waarop Heerlen 72 jaar bevrijd is, wordt deze indrukwekkende film in het Filmhuis als voorpremière vertoond.

Lampedusa

Fuocoammare is een aangrijpend relaas van regisseur Gianfranco Rosi Frankrijk/Italië dat verhaalt over de twaalfjarige Samuele, die zich, zoals alle jongens van zijn leeftijd, gewoon wil amuseren: klauteren op de rotsen van zijn kleine eiland in de Middellandse Zee, of wat rondhangen in de haven. Maar hij woont niet op zomaar een eiland: Samuele woont op het italiaanse vluchtelingeneiland Lampedusa, het eiland dat de afgelopen jaren het toneel werd voor één van de grootste menselijke tragedies van deze tijd. Van de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die op schamele bootjes de Europese kust proberen te bereiken, haalt maar een deel levend de eindbestemming. Ondertussen gaat het leven op het eiland ook gewoon door, zo toont Fuocoammare, wat letterlijk ‘brand op zee’ betekent.

Dana Linssen, filmcritica van het NRC en hoofdredacteur van de FilmKrant zal voorafgaand aan de film een inleiding geven zoals zij eerder ook al deed op de IDFA/EYE.

Prijzen

Fuocoammare won tijdens de 66 editie van de Berlinale, het Berlijn Filmfestival 2016 4 prijzen: de Oecumenische Juryprijs, de Amnesty International Filmprijs, de Berliner Morgenpost Lezersprijs, en winnaar van de Gouden Beer.
Regisseur Gianfranco Rosi kreeg de prijs toegekend door een jury die werd voorgezeten door actrice Meryl Streep.
De in Eritrea geboren Italiaans-Amerikaanse filmmaker dompelde zich maandenlang op Lampedusa onder.
In zijn vorige film, Sacro GRA portretteerde hij het leven rond de rondweg van Rome. Deze film leverde hem op het filmfestival van Venetië in 2013 een Gouden Leeuw op.

Kaarten, zijn verkrijgbaar via de kassa van het Filmhuis en kunnen ook online worden gereserveerd.

17 september 20.00 uur is de enige datum dat de film in voorpremière te zien is.

Reacties

Cookieinstellingen