Schelmenhofje bruisend ‘Klein.Berlijn’ tijdens Cultura Nova 2016

Foto: Heerlen.Nieuws.nl

Het Schelmenhofje aan de Pancratiusstraat is voor de tweede keer dit jaar omgetoverd tot ‘Klein.Berlijn’. Tot en met zaterdag 3 september is hier een culturele vrijplaats geheel in de stijl van vergelijkbare initiatieven in Berlijn.

In samenwerking met Cultura Nova zorgt poppodium NIEUWE NOR ervoor dat het Schelmenhofje bruist van verrassende en gratis toegankelijke muziekoptredens, performances, lezingen, workshops en films. Bezoekers van deze nieuwe, tijdelijke ontmoetingsplek op een van De Vijf Pleintjes kunnen tevens genieten van een hapje en drankje.

Klein.Berlijn

Klein.Berlijn verwijst naar de talloze culturele vrijplaatsen in de Duitse hoofdstad en neemt daar een voorbeeld aan, in het klein. Een culturele vrijplaats waar ruimte is voor vernieuwende culturele en maatschappelijke activiteiten. Een open en laagdrempelige plek waar iedereen informeel kan samen komen en waar publieksgerichte activiteiten plaatsvinden. Heerlen heeft zo’n permanente plek niet, maar tijdens Cultura Nova richt de NIEUWE NOR voor de tweede keer dit jaar, na een succesvolle doop tijdens The Notorious IBE, het Schelmenhofje als Klein.Berlijn in.

Gedurende de gehele week zal het bruisen van activiteiten waarbij samenwerking plaatsvindt met diverse partijen in Heerlen. Vaste onderdelen in het programma zijn muziek en poëzie. Zo verzorgt het collectief Panda dagelijks rond 20:30 uur de poëzieperformance Guerilla Poetry, een reflectie op wat het collectief die dag oppikt op straat in Heerlen. De NIEUWE NOR zelf kijkt dagelijks vooruit op het aankomende clubseizoen met optredens van bands die te zien zijn tijdens de Popronde Heerlen, en veel ruimte voor lokaal talent en een of meerdere dj’s.

Elke dag ander thema

Tijdens Cultura Nova kent Klein.Berlijn elke dag een ander thema.
Op de eerste dag, zaterdag 27 september 2016 staat de opening van het interdisciplinair project Parallel centraal, een tentoonstelling in de NIEUWE NOR van 4 jonge beeldend kunstenaars waarin kunst en muziek elkaar ontmoeten.
Op 28 en 29 augustus neemt de Encore Concept Gallery, ook gevestigd op de Pancratiusstraat, het stokje over met lezingen en twee films rondom de opening van Berlin Calling, een tentoonstelling rond een aantal Berlijnse streetart artiesten in Encore.
Op dinsdag volgt er een voorproefje op het festival Mosae Zappa, waarna er twee avonden in het teken staan van talentvolle bands met en de Duits-Nederlandse popsamenwerking ‘Pop-CoNNect’ op woensdag en een dag later een double bill met de winnaars van Kunstbende Limburg, Aïcha Cherif, voor het eerst mét band (!), en Popsport Limburg, A Minor Problem. Vrijdag staat in het teken van rock, met o.a. de album presentatie van Teenage Slaves of Satan.
Klein.Berlijn wordt op zaterdag 3 september feestelijk afgesloten met diverse dj’s en Gulpener geeft een biercollege.

Klein.Berlijn is een project van poppodium NIEUWE NOR. Het programma wordt nog verder aangevuld, klik hier voor de laatste updates.

Reacties